Tomatenburger met speltbrood

Een broodje hamburger. Soms heb je er gewoon zin in.

Een lekker knapperig broodje met een zachte, sappige burger er op… een beetje kaas erbij … een beetje sla er op … Het water loopt me in de mond.

Het jammere is dat we met z’n allen meteen naar de Mac Donalds rennen als we aan hamburgers denken, maar je kunt ze ook zelf maken. Lekkerder, gezonder én het vult beter (hebben jullie ook altijd honger na een Big Mac?).

Ik word wel eens geïnspireerd door de blog van Maura op www.yellowlemontreeblog.com. Zij heeft haar Epic Burger Project en maakt de lekkerste (denk ik) en meest creatieve burgers! De burger van vandaag is een variatie op haar ‘broodje entrecote’. Ik vond entrecote een beetje duur, maar zag in de Albert Heijn tomatenburgers liggen en dat leek me wel wat.

Het leuke aan het maken van een broodje hamburger is dat je eindelijk kunt variëren. Er zijn honderdduizend soorten broodjes waaruit je kunt kiezen. Ik koos voor de speltvariant, omdat mijn buik altijd een beetje vreemd gaat doen van “normaal” brood.

Verder koos ik voor de volgende ingrediënten (voor 2 personen, ieder 2 broodjes):
* Je kunt de ingrediënten ook halveren. Ik zat zelf eigenlijk na één broodje al heel erg vol. 

– 4 kleine, harde speltbroodjes
– 125 gram ricotta
– 1 eetlepel pesto
– Italiaanse snipperkaas (ik koos voor pecorino, maar kan ook andere snipperkaas zijn)
– 4 tomatenburgers van de Albert Heijn
– rucola

Hoe maak je het? 
Snijd je speltbroodjes doormidden. Doe de ricotta en de eetlepel pesto bij elkaar in een bakje en meng dit goed. Smeer het ricottamengsel op de onderste helft van de speltbroodjes en doe dit 5 minuutjes in de oven onder de grill.

Bak ondertussen je tomatenburgers in een beetje boter. Zorg dat je eerst op middelhoog vuur de buitenkant van de burger dichtschroeit. Laat daarna de burgers op een heel laag vuurtje verder sudderen en doe een deksel op de pan. Zo kan de burger van binnen gaar worden zonder dat het een taaie schoenzool wordt.

Leg daarna ter garnering wat rucola op het bord en leg daarop de onderste helft van de speltbroodjes met het ricottamengsel. Leg hier bovenop de burgers en strooi wat Italiaanse kaassnippers over de burger heen. Maak het geheel af door nog een beetje rucola op de burger te leggen en leg tenslotte de bovenste helft van het speltbroodje op je hamburger.

P.S. Dit recept kan niet gegeten worden met mes en vork of zonder een vieze mond te krijgen. Leg dus een servetje naast je bord! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge