Kormacurry met mysteriegroente: SPITSKOOL

Roelof gaat elke vrijdag naar de markt. De groente is daar verser, goedkoper, minder vaak bespoten (ik durf niet te zeggen dat het helemaal niet bespoten is) én de beleving van ‘je groenten kopen op de markt’ is gewoon leuk (dat zeg ik nou wel, maar Roelof gaat altijd in z’n eentje, dus eigenlijk kan ik niet meepraten over die beleving, maar oké). Om het leven nóg spannender te maken – het was tenslotte nog niet spannend genoeg allemaal – , vraagt Roelof elke week om een mysteriegroente. Kortom: een groente die voor ons uitgekozen wordt. Ik heb volgens mij al eerder verteld dat we er niet altijd in slagen om onze koelkast leeg te eten voor het eind van de week en dat er daardoor altijd een hele berg eten in de prullenbak eindigt, maar ik vind dat zó zonde dat ik een stok achter de deur wilde om in ieder geval de mysteriegroente op te eten. MIJN BLOG DUS. 

Het idee is – maar pin me nergens op vast – dat ik ongeveer elke week een blogje plaats met daarin de mysteriegroente van die week (inclusief leuk verhaaltje hoor, wees maar niet bang, alleen maar een recept vind ik zelf ook dodelijk saai). Ik maak er iets lekkers van, plaats dat op m’n blog en dan kunnen jullie misschien ook nog een beetje inspiratie opdoen als het gaat om koken met “onduidelijk voedsel”. Ja, onduidelijk ja, want sommige groenten vind ik gewoon écht onduidelijk. Ik bedoel: wat doe je nu in vredesnaam met een koolraap of een spitskool?! De spitskool was deze week de mysteriegroente en ik kreeg al een halve rolberoerte toen ik ‘m zag, want ik ben niet zo’n fan van kool. Gelukkig heb ik er een pittig prima receptje van weten te breien. Kormacurry, dankzij Kormasaus. Ik vind dat een briljante saus, want er zitten geen kunstmatige toevoegingen in (en dat sluit mooi aan bij mijn enorme hekel aan e-nummers).

Kormacurry

De ingrediënten (voor 4 personen): 
300 gram zilvervliesrijst
1 pot kormasaus 
1 ui 
300 gram biologische kippendij 
1 spitskool 
2 handen verse spinazie 
een handje verse koriander (of meer, net wat je lekker vindt)
1 grote ui 
olijfolie
Handig: een wok

Hoe? 
1. Breng de rijst aan de kook in ruim water. Laat dit 8 minuten koken, giet daarna af en laat even in de pan zitten. 

2. Snijd de kip en de ui in kleine stukjes. Maak de spinazie en de spitskool schoon en snijd de spitskool in mooie, kleine sneetjes (verwijder de buitenste bladeren, die zijn vaak erg vies). 

3. Verhit olijfolie in de wok en bak hierin de kip en de ui tot de ui glazig is en de kip mooi gaar. Voeg vervolgens de spitskool en de spinazie in kleine porties toe (voeg telkens een handje of twee toe, laat even slinken en mooi meebakken en voeg daarna de nieuwe lading toe. Als je alles in één keer in de wok gooit, zit je wok propvol en wordt het niet mooi zacht). Laat even 5 minuten sudderen.

4. Doe de kormasaus ook in de wok en roer goed door. Voeg hierna de rijst toe en wok dit nog even een minuutje op laag vuur mee. 

5. Schep het gerecht op de borden en voeg per bord nog wat korianderblaadjes toe. 

Eetsmakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge