Een variant op Shepherd’s Pie

Misschien vinden sommigen dat dit recept niet tot een echt Shepherd’s Pie recept behoort, want – laat ik direct maar met de deur in huis vallen – de bladerdeeg ontbreekt. En ja, met bladerdeeg is een shepherd’s pie misschien wel heel lekker, maar deze variant mag er ook wezen. Roelof en ik hebben al een paar keer flink indruk gemaakt op ons bezoek (en op onszelf), want deze shepherd’s pie is heel snel klaar en is gewoon écht lekker. 

Het recept gaat overigens tegen al mijn principes in (en daarmee is het Roelof z’n favoriete recept ever). Ik eet weinig aardappels (want: buikpijn), ik verwerk niet graag boter in mijn recepten (want: vet) en hoewel ik een enorme voorliefde heb voor alles wat met gesmolten kaas te maken heeft, is de hoeveelheid kaas in dit recept niet echt gezond. Tja. Moet alles gezond zijn? Neuh. Liefst wel natuurlijk, maar van een shepherd’s pie moet je niet iets gezonds willen maken. Dat hoort gewoon een beetje vettig en warm en lekker en hmmm. 

Ingrediënten (voor 1 ovenschaal voor 4 personen): 
4 grote aardappelen (kruimig) 
1 el boter
1 grote ui 
1 zakje geraspte oude kaas 
6 grote wortels 
500 gram gehakt 
2 el bloem
200 ml water
1 bouillonblokje (ik gebruik knoflookbouillon van Zonnatura zonder e-nummers) 
peper
zout
olijfolie

Hoe? 
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en kook ze tot ze gaar zijn. Snijd ondertussen de ui en de wortel in kleine stukjes. 

2. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een stamper. Voeg de helft van de fijngesneden ui, een eetlepel boter en de helft van het zakje geraspte kaas toe. Meng dit goed en kruid bij met peper en zout. 

3. Breng 200 ml water aan de kook en voeg één bouillonblokje toe. Fruit vervolgens de rest van de ui in een klein beetje olijfolie in de pan. Voeg, als de ui glazig is, de wortel en het gehakt toe en rul dit tot het gehakt gaar is. Voeg vervolgens 2 eetlepels bloem toe aan het geheel, meng dit even goed en voeg hierna de bouillon toe. Laat dit 5 minuten sudderen. 

4. Vet een ovenschaal in en doe hier het gehaktmengsel in. Leg de gestampte aardappel bovenop het gehaktmengsel in de ovenschaal en strooi hier de rest van de geraspte kaas overheen. Laat 20 minuten in de oven staan. 

Eetsmakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge