Broodje hamburger met rozemarijn-speltbrood

Ohhh wat houd ik van brood bakken. Ik vind brood – zo’n sneetje brood – altijd een beetje saai, maar voor lekkere verse broodjes kan je me wakker maken. Heerlijk vind ik dat. Ik eet het niet veel, omdat ik er snel buikpijn van krijg, maar als ik mijn eigen brood bak, kan ik zelf bepalen wat ik in het brood doe en gaat het dus prima. ZO LEKKER. Ik heb al wel eens eerder een brood gebakken in ons amateuroventje en dat gaat eigenlijk heel goed. Omdat er dit weekend “broodje hamburger” op onze planning stond (want dat is zo lekker), besloot ik zelf broodjes te gaan maken. 


En lieve mensen, dit is niet alleen het recept voor een broodje hamburger met rozemarijn-speltbrood, maar dit is ook het recept voor een gelukkige echtgenoot. Ik had voor ons allebei 4 minibroodjes gemaakt, maar omdat ik na 3 minibroodjes echt uit mijn velletje barstte heeft Roelof mijn 4e broodje op (en at hij er dus 5, vraag me niet waar hij het laat). Hij keek zo gelukkig gedurende de hele maaltijd, dus ik voelde me plotseling de ideale echtgenote. Het moet niet te ver gaan hoor, want ik ben nog steeds een onafhankelijke vrouw enzo, maar mijn man blij maken is iets wat fijn is om te doen. Dus, als je een man/vriend/vader/broertje/iets mannelijks om je heen hebt: bak deze broodjes en je maakt ze gelukkig. Beloofd. 

OJA. Voor dit recept gebruikte ik maïsmeel. Dit is ongetwijfeld ook te krijgen in Nederland, maar hier mijn briljante tip: rijd een keertje naar Duitsland en gooi daar je hele auto vol met maïsmeel, want het kost daar geen fluit. Nee maar echt. Hetzelfde geldt voor speltmeel. Gewoon de grens over rijden, de allereerste supermarkt die je ziet binnenstappen en volgooien dat karretje!

Ingrediënten (voor 2 personen die heel veel honger hebben): 
Voor de broodjes:
400 gram volkoren speltmeel
100 gram maïsmeel 
4 el lijnzaad
1 zakje gist 
360 ml lauwwarm water 
2 el chiazaad 
1 tl zout 
8 zakjes verse rozemarijn 

Voor de rest:
2 tomaten
1 grote ui 
4 hamburgers (ja 4, want doordat de broodjes zo klein zijn, doe je de hamburgers door de helft) 
4 plakjes cheddarcheese
1 avocado 
een paar blaadjes ijsbergsla
bakboter

Hoe? 
1. Doe het gist en het lauwwarme water in een kom. Laat dit 5 minuten rusten, zodat het gist “tot leven kan komen”. 

2. Voeg vervolgens rustig het volkoren speltmeel, het maïsmeel en het lijnzaad toe. Doe dit in stapjes, dus bijvoorbeeld met een lepel. Kneed ondertussen het deeg. Hoe meer meel je toevoegt, hoe “degeriger” het wordt. Doe wel je trouwring af, want alles blijft enorm plakken. Leg een theedoek over het deeg heen nadat je klaar bent met kneden en laat dit een uur rusten. 

3. Na een uur is je deeg – als het goed is – verdubbeld qua grootte. Verwarm eerst je oven voor op 200 graden. Voeg nu het chiazaad en het zout toe. Haal vervolgens ook de blaadjes van je rozemarijn takjes af, knip ze nog even wat kleiner en voeg dit ook bij het deeg. Kneed nog even goed door. Maak van je deeg 8 kleine bolletjes. 

4. Laat de bolletjes 40 minuten bakken in de oven. Daarna heb je 8 minibroodjes. En dan nu de topping van de burger! 

5. Bak de hamburgers. Mijn tip: doe een beetje boter in een pan, laat dit goed warm worden, doe de hamburgers in de pan en schroei kort aan beide kanten dicht op hoog vuur. Zet vervolgens, als beide kanten van de hamburger mooi bruin zijn, het vuur heel laag, doe een deksel op je pan en laat dit lekker pruttelen. Draai heel af en toe even om. Doordat je de hamburgers eerst dichtschroeit aan de buitenkant en je ze daarna op laag vuur in een dichte pan laat pruttelen, kan de hamburger goed gaar worden zonder droog te worden. Geloof me — dit is écht een goeie tip. Roelof noemt mij zelfs “de beste vleesmaker in huis” en dat wil wat zeggen. 

6. Leg, als je hamburgers bijna klaar zijn, een plakje cheddarcheese op elke hamburger. Laat dit nog even meesmelten door het deksel weer op de pan te leggen. 

7. Snijd ondertussen de tomaat in mooie plakjes en doe dit in een bakje. Was de sla en doe dit in een ander bakje. Snijd ook de ui in ringen. Leg hiervan 3 ringen opzij en snijd deze in hele kleine stukjes. 

8. Pak de avocado, prak deze fijn en voeg de drie fijngesneden uienringen toe. Pak 1 plakje tomaat, snijd deze ook fijn en voeg dit toe aan het avocadomengsel. Bak de rest van de uien in een klein beetje boter in een pan tot je lekker gekaramelliseerde uienringen hebt. 

9. Snijd de hamburgers door tweeën. Snijd ook de broodjes doormidden. Smeer op elk broodje een beetje van het avocadomengsel (ook wel guacamole genoemd :-)) en beleg het broodje vervolgens met de sla, de tomaat en natuurlijk de burgers. EETSMAKELIJK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge