EMDR

Hoewel het redelijk goed met ons gaat, is het toch gek hoe je onbewust en automatisch je een betere kant van jezelf laat zien. Na het krijgen van twee miskramen hebben wij relatief soepel het leven weer opgepakt. We zijn, ondanks het grote en zeer aanwezige verdriet, eigenlijk best vaak gewoon gelukkig. Met elkaar, met onze hondjes, met ons leventje zoals het is. 

Maar het gapende gat en het Grote Verdriet (met hoofdletters, ja) gaat niet weg en speelt een grotere rol in mijn leven dan ik zou willen toegeven. Ik heb er ook meer last van dan ik zou willen toegeven, niet alleen richting mijn omgeving, maar ook richting mijzelf. Als mensen vragen hoe het gaat, antwoord ik “goed”. En hoewel dat geen leugen is, is het eigenlijk ook niet helemaal de waarheid. Na overleg met verschillende psychologen binnen mijn huisartsenpraktijk, is er toch besloten dat ik moet gaan beginnen aan een EMDR behandeling: een behandeling voor mensen met het post traumatische stress syndroom. De miskramen blijven spoken en ik heb momenten dat ik hier heel veel last van heb.

Zo slaap ik slecht. Niet gewoon een beetje slecht, maar er zijn weken dat ik structureel om 5 uur pas in slaap val. Niet omdat ik niet moe ben, maar omdat ik mijzelf gek maak met gedachten. Gedachten over de miskramen en beelden die ik niet kan loslaten. Ik heb last van herbelevingen, vooral van de momenten waarop ik de operatiekamer werd ingereden. Het was voor mij een nachtmerrie om geopereerd te moeten worden, om zwanger naar binnen gereden te worden en letterlijk leeg weer wakker te worden. Ik heb nachtmerries van de dag dat ik medicatie kreeg om miskraam nummer 1 op te wekken. Ik blijf het moment herbeleven dat ik allerlei grote, rode proppen verloor die verdwenen in het doucheputje in de douche of in de wc, waar ik afwisselend die dag doorbracht. “Ik heb mijn kind door de wc gespoeld,” blijft het door mijn hoofd heen spoken. Ik heb er nachtmerries van. 

De herbelevingen dringen zich soms zomaar aan me op; vooral ’s nachts, terwijl ik eigenlijk moe ben en graag zou slapen. Ervaringen die voor mij als zeer heftig voelen, blijven terugkeren in mijn hoofd en worden niet minder heftig. Ook zwangerschappen van anderen ervaar ik vaak als een enorme last. Ik voel me vaak lamgeslagen als ik een zwanger iemand zie en het beeld van zo’n zwanger iemand kan dagen in mijn hoofd rondspoken en me ’s nachts achtervolgen. 

Het klinkt misschien allemaal wat zwaar, maar dat is soms ook gewoon hoe ik het ervaar. Begrijp me goed: ik heb een goed leven en ben niet depressief. Ik geniet van heel veel dingen en ik kan me op heel veel momenten echt gelukkig voelen, maar ik heb fysiek en mentaal nog steeds zoveel last van wat er is gebeurd. En elke dag in gedachten opnieuw de operatiekamer inrijden, waar ik volledig overstuur van raak, of elke dag opnieuw de wc vol bloedproppen doorspoelen terwijl je niet weet of die ene prop je kindje was… dat is ontzettend zwaar. Vooral omdat de herinneringen niet verzachten. De herinneringen blijven zich in alle heftigheid aan me opdringen en ik voel me weerloos als dat gebeurt. Het voelt alsof ik de hele dag in de boksring sta te knokken, aan het winnen ben, en dan, als ik ’s avonds in bed stap, tóch weer knockout geslagen word zonder dat ik de klap zie aankomen. 

En daarom ga ik dus beginnen aan EMDR. Een vorm van therapie waarbij ik de voor mij traumatische momenten moet herbeleven, maar dan met piepjes in mijn oren. Door de piepjes die je tijdens het denken aan de nare gebeurtenis hoort, krijgen je hersenen als het ware een sub-focus: ze hoeven zich niet alleen maar te richten op die nare herinnering met dat pijnlijke gevoel, maar je hersenen leren om de focus te verleggen en zo de heftigheid te kunnen loslaten. Zo schijnen nare herinneringen te kunnen verzachten en leer je herbelevingen “verjagen”. Zo kan ik hopelijk de spookbeelden van de operatiekamer, van de bloedproppen en van de zwangere buiken iets beter handelen. Zo kan ik hopelijk zorgen dat ik niet meer elke keer knockout geslagen word als die haarscherpe beelden zich ongevraagd aan me opdringen of kan ik er simpelweg voor zorgen dat die beelden niet zo haarscherp meer zijn. En ik hoop vooral dat het me helpt om beter om te leren gaan met zwangerschappen in mijn omgeving. Want hoe je het ook wendt of keert: mensen gaan echt niet stoppen met baby’s maken omdat ík dat toevallig lastig vind. Ik hoef niets te vergeten en ik hoef niet van moeilijke situaties weg te rennen. Sterker nog: dat wil ik niet. Maar iets meer rust in mijn hoofd, iets meer nachtrust en iets minder ongevraagd terug naar momenten die voor mij als traumatisch voelden — dat lijkt me best lekker.

4 comments

  1. Wat ontzettend rot, maar ook heel begrijpelijk dat die momenten je als het ware achtervolgen.. Ik hoop echt dat de EMDR behandeling uitkomsf gaat bieden en dat je je snel echt beter gaat voelen. Je hoeft natuurlijk niks ooit te vergeten, want ook dit en deze twee kindjes horen nu bij jouw leven, maar her zou zo fijn zijn als je het een beter plekje kon geven <3 Veel sterkte!

  2. Wat naar dat je zoveel herbelevingen hebt! Het zijn inderdaad heftige gebeurtenissen die emotioneel flink van je vragen. Goed dat je actie onderneemt en EMDR aangaat! Ik hoor veel goede verhalen hierover. Sterkte meis!
    Anita onlangs geplaatst…Voeten behandeling bij Alice GraceMy Profile

  3. Wat knap geschreven en wat goed dat je EMDR gaat doen!! Het is niet niks wat je meegemaakt hebt en dat het blijft spoken is ook niet vreemd. Dat het je nog aldoor lamslaat is net zo te begrijpen, ik gun het je dat de beelden niet meer zo scherp hoeven te snijden en het je minder vechtend hoeft bezig te houden. Het vergeten hoeft niet, deze mini’s horen bij jullie. Ik gun het je dat ze bij jullie mogen horen zonder dat het jou zo emotioneel knock-out brengt. Heel veel succes met de EMDR!!!

  4. Vervelend dat de miskramen je leven even op z’n kop zet (op zijn zachtst gezegd). Ik snap het heel goed dat je je daarom zo rot voelt. Hopelijk gaat EMDR erg heel goed voor je uitpakken. Ik ben benieuwd en ik ga je verhaal volgen. 🙂 Succes!
    Denise onlangs geplaatst…Plog #1 – Geluid van water is ontspannendMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge