‘WAT?! IK VERSTA JE NIET!!”

De titel van deze blogpost is een zin die ik ongeveer dagelijks uitspreek. Verschrikkelijk irritant, zeker als je voor de derde keer aan iemand moet vragen of hij wil herhalen wat hij zei, omdat ik het écht niet verstaan heb. Als ik een één op één gesprek heb met iemand, heb ik nergens last van. Ik hoor die persoon goed, kan het geluid goed filteren. Maar als er veel omgevingsgeluid is, dan hoor ik het niet meer. En da’s best onhandig.

** HET IDEE WAS DAT IK HIER EEN LEUK PLAATJE ZOU DOEN VAN MIJZELF MET EEN GEZICHTSUITDRUKKING VAN “HUH WAT ZEG JE?!” MAAR DAT BEN IK VERGETEN ** 

Vroeger, als kleine mini-Lisse (toen nog mini-Lisa), ben ik geopereerd aan mijn oor. Ik weet er het fijne niet van, want ik was twee jaar, maar ik scheen iets heel gruwelijks achter mijn oor te hebben dat er af moest. Ik denk hierbij altijd aan soort grote vieze bal vol pus, die zich achter mijn oor gevestigd had. Vies. Om een smerig verhaal zo kort mogelijk te houden: ik ben geopereerd, het “probleem” is weggehaald en ik was weer gezond en blij. Helaas heb ik er wel aan over gehouden dat mijn linkeroor niet altijd lekker functioneert, zeker niet als ik in een ruimte ben waar veel omgevingsgeluid (= ruis) is. Het lijkt wel alsof mijn oor het stemgeluid van degene met wie ik praat niet goed kan filteren, waardoor ik het geluid van de omgeving en het stemgeluid van mijn gesprekspartner allebei net zo hard hoor. En dat is onhandig, want zo kan ik diegene niet verstaan. Vroeger op de middelbare school had ik hier ontzettend veel last van in de pauzes. Ik heb heel wat pauzes braaf geknikt en meegelachen in gesprekken, terwijl ik werkelijk geen flauw benul had waar het gesprek over ging. Ik kon de gespreksgeluiden niet filteren in de drukke school vol geschreeuw, gelach en gepraat.

Ik denk dat mijn afkeur voor telefoneren hier ook een beetje vandaan komt. Telefoneren vind ik niet prettig, tenzij het met mensen is die écht dichtbij me staan (en waarbij ik het dus niet vervelend vind om “wat zei je?” te moeten vragen), zoals bijvoorbeeld wanneer ik Roelof of mijn moeder bel. In veel andere gevallen vind ik telefoneren niet prettig. Als ik de telefoon tegen mijn linkeroor (mijn “slechte” oor) houd, vang ik met mijn rechteroor (het betere oor dus) alle omgevingsgeluiden super sterk op, sterker dan mijn linkeroor het telefoongesprek kan opvangen. Als ik met mijn rechteroor bel is het al beter, maar doordat mijn linkeroor niet goed “ruis” kan filteren, heb ik alsnog last van omgevingsgeluid. Als ik moet bellen, bel ik dus het liefste thuis, zonder muziek aan en zonder mensen om me heen. En zelfs dan spreek ik iemand liever gewoon face-to-face. 

Ik denk dat je niet eens een slecht oor of een serieus gehoorprobleem hoeft te hebben, om last te hebben van omgevingsgeluiden. Ik sprak laatst een vriendin die zei dat ze gesprekken voeren in de Bagels & Beans altijd zo vermoeiend vindt. Het is daar zo druk, dat je elkaar niet kunt verstaan. Constant “Wat zeg je?!?!?!” moeten vragen wordt dan echt vervelend en kan zelfs een beetje gênant worden.

Ik ben benieuwd of jullie het “last hebben van omgevingsgeluiden” herkennen. Spreek jij ook liever niet af op super drukke plekken omdat je elkaar niet meer kunt verstaan? Laat hieronder een reactie achter! 

2 comments

  1. Ik herken dat heel erg. Ik ben tot m’n 7e ongeveer half doof geweest en heb toen m’n neusamandelen laten verwijderen en daarna kon ik gewoon weer horen. Maar dat omgevingsgeluid probleempje heb ik ook last van. Drukke ruimtes word ik überhaupt een beetje naar van wat betreft het geluid. Toen ik jong was heb ik leren liplezen en dit doe ik onbewust nog steeds… Maar mensen vinden het een beetje raar als je telkens maar naar hun mond blijft kijken terwijl ze praten.. Oeps!

  2. Ja herken ik wel. Ik heb geen problemen met mijn gehoor, maar zeker op feestjes en waar extreem veel (omgevings)geluid is, kan ik moeilijk concentreren op een gesprek. En telefoneren houd ik gewoon sowieso niet van. Punt. 😉 Doe maar gewoon face-to-face!
    Inge onlangs geplaatst…100 volgers + winactieMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge