Wat ik fijn vind aan thuiswerken

Vanaf 1 december ga ik full-time thuiswerken! Heel spannend, maar ook super leuk. Omdat ik best wel vaak de vraag krijg of ik thuiswerken niet enorm saai en lonely vind, wilde ik toch eens een blogje wijden aan alle voordelen die ik in thuiswerken zie. Dat zijn er namelijk (écht) een heleboel!!! Logisch ook, anders zou ik er nooit voor kiezen. Ik hoop overigens niet dat jullie na het lezen van deze blog opeens allemaal thuis willen werken, want met zoveel concurrentie wordt het een beetje moeilijk voor mij om nog opdrachten te krijgen. Omdat ik dit concurrentieprobleem heel serieus neem, zal ik ook een aantal nadelen noemen van thuiswerken (en die noem ik dan op het laatst, zodat dat hetgeen is wat blijft hangen). JOE! 

VOORDEEL #1: VRIJHEID 
Thuiswerken equals de hele dag in je pyjama op bed zitten met je laptop. Al werk ik bij voorkeur om drie uur ’s nachts met wijn, het maakt niemand ene fluit uit, zolang ik maar goed werk aflever. En dat vind ik dus fijn (ik werk overigens nooit met wijn hoor, puur hypothetisch allemaal). Ik mag zoveel pauzes houden als ik wil, ik kan zo uitgebreid lunchen als ik wil, ik kan wandelen met Jake, ik kan dagjes weg, zolang ik mijn werk maar (goed) doe. Dit geeft ZOVEEL vrijheid en dat vind ik heerlijk. 

VOORDEEL #2: TOEGEVEN AAN JE NATUURLIJKE RITME 
Voor de duidelijkheid: mijn natuurlijke ritme doet niet aan opstaan om 7 uur ’s ochtends. Noem me lui, maar ik ben gewoon géén ochtendmens en zal het ook nooit worden. Ik ben ’s ochtends ook helemaal niet productief en zit meestal tot een uur of 11 de slaap uit mijn ogen te wrijven. Kopjes koffie voor 11 uur werken trouwens ook niet echt bij mij. Ik moet gewoon de tijd nemen om wakker te worden. En dat kan dus als je thuis werkt. Als ik mijn natuurlijke ritme volg, merk ik dat ik pas na 1 uur ’s nachts echt een beetje moe word en dat ik rond 10 uur ’s ochtends op wil staan. Er werd me mijn leven lang verteld dat dat soort banen niet bestaan, maar WEL DUS. Ik sta eigenlijk nooit voor 8 uur op (fyi: Roelof doet de ochtend-uitlaatdienst voor Jake en ik doe the late night shift) en functioneer prima als ik ’s ochtends niet zoveel hoef. Heerlijk. 

VOORDEEL #3: VARIATIE IN JE WERKOMGEVING 
Ik ben gewoon geen kantoormens. Elke dag dezelfde omgeving, elke dag binnen, elke dag verplicht een aantal uren op dezelfde plek moeten zitten… Niet echt iets voor mij. Ik ben vrij onrustig van mezelf en vind het lekker (lees: heb het nodig) om eigenlijk om het half uur even op te kunnen staan en een rondje te lopen (al is het maar een rondje door de woonkamer). Gewoon van 9 tot 5 op dezelfde plek blijven zitten met uitzondering van een wandeling naar het toilet, vind ik erg lastig. Ik voel letterlijk de energie door mijn lichaam gieren, maar ik kan het niet kwijt. Als ik thuis werk, kan ik zelf bepalen wáár ik werk. Ik kan in de bieb gaan zitten, ik kan in de Bagels & Beans gaan zitten, ik kan thuis achter mijn bureau gaan werken en telkens even naar buiten met Jake… Al die afwisseling is heel fijn en (je gelooft het bijna niet) houdt me écht productief. 

VOORDEEL #4: MEER VRIJE TIJD
Tuurlijk, als ik thuis werk moet ik ook gewoon mijn uren maken, maar ik heb geen reistijd en houd daardoor meer vrije tijd over. Ik ben ook niet meer per se laat thuis uit mijn werk, dus kan lekker de tijd nemen om te koken. Ik houd simpelweg gewoon meer tijd over, die ik lekker kan besteden aan de dingen die ik leuk vind.

EN NU OOK EEN PAAR NADELEN…

NADEEL #1: EENZAAM
Thuiswerken kán eenzaam zijn. Roelof vindt alleen maar thuiswerken bijvoorbeeld te eenzaam en zoekt gezelschap bij collega’s. Ik kan me voorstellen dat veel mensen hier zo over denken. Ik ken zelf gelukkig veel mensen die niet full-time werken en doordeweeks prima de tijd hebben om met mij koffie te drinken. Daarnaast moet ik natuurlijk naar buiten met Jake en kom je in het bos altijd wel iemand tegen met wie je een tijdje staat te praten. Ook kan ik vrij goed alleen zijn. Voor mij geldt dit nadeel dus niet echt, maar ik kan me voorstellen dat het mensen tegenstaat.

NADEEL #2: EIGEN BAAS ZIJN
Ik ben bij Capgemini in loondienst als vertaler (dit houdt in dat ik gewoon betaald krijg voor een aantal uur per week), maar voor mijn eigen bedrijfje ben ik freelancer en ben ik afhankelijk van opdrachten. Krijg ik geen opdrachten? Dan heb ik ook geen inkomsten. Ben ik ziek? Dan krijg ik niet doorbetaald. Dit is wel een groot nadeel aan thuiswerken, of, eigenlijk is dit gewoon een nadeel aan freelancen. Ik merk dat dit mij juist extra motiveert om goed mijn best te doen. Ik moet zelf mijn best doen voor mij geld, wat me minder lui maakt en waardoor ik meer motivatie heb om hard aan de slag te gaan. Maar ook hierbij kán ik me voorstellen dat zekerheid voor veel mensen een reden is om niet aan freelance werk te beginnen. 

De moraal van dit verhaal is dus dat ik thuiswerken verschrikkelijk fijn vind, maar dat jullie vooral lekker buiten de deur moeten blijven werken! Groetjes! 

One comment

  1. Als je eenzaam bent, kan je mij altijd mailen. Want doe je normaal ook onder je werk. Gnananana, sssst. Nee, komt echt goed. I’m sure. Vergeet de grote bakken thee niet, het ongeneerd Tony’s eten en de hele dag in je pyjama kunnen zittenm als je wil! Knuffels! (PS: trots zijn op jezelf he?!)
    Stella onlangs geplaatst…Glimlachmomentjes #27My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge