Waar ik het meest van geniet

Ontspannen vind ik één van de allermoeilijkste dingen ter wereld. Vroeger kon ik heel goed ontspannen. Ik kon urenlang met de barbies spelen (jawel, de barbies) en ik kan me niet herinneren dat ik me als kind vaak verveelde (misschien was dat wél zo hoor, maar in mijn herinnering was ik een blij kind dat zich altijd wel kon vermaken). Nu ik volwassen ben en meedraai in de grotemensenwereld, merk ik dat ik het lastig vind om te ontspannen. Er is altijd wel iets te doen, er is altijd wel iets wat nog geregeld moet worden. Mijn to-do lijstje is nooit leeg en mijn hoofd dus eigenlijk ook niet.

Toch doe ik mijn best om mijn vrije tijd zo optimaal te benutten. En met optimaal bedoel ik niet: “Hoeveel activiteiten kan ik van mijn to-do lijst afstrepen op een vrije dag?“, maar “Hoe kan ik zo goed mogelijk ontspannen en tot rust komen op mijn vrije dag?“. Het gaat met vallen en opstaan, maar ik zit in een periode waarin ik steeds meer leer dat ik soms even niets hoef en gewoon mag genieten van dingen die ik leuk vind. Namelijk:

 • Jake. Want Jake is gewoon een ontspanningspunt voor mij. Doordat er een hondje in ons leven is gekomen, MOETEN we een aantal keer per dag naar buiten. En naar buiten betekent dan niet “even een plasje doen en weer naar binnen”, maar het betekent echt even wandelen, het bos in. Ik ontspan sowieso heel erg van buiten-zijn en van wandelen en laat mijn telefoon meestal thuis. Gewoon even wandelen met Jake (en soms met Roelof erbij) vind ik heerlijk.
  Wandelen met Jake
 • Kleuren. Heel kinderachtig misschien, maar ik heb een kleurboek en ik vind het heerlijk. Ik kan me echt even focussen op het kleuren binnen de lijntjes en hoef vervolgens nergens meer aan te denken. Bovendien kan ik m’n creativiteit kwijt in het kleuren. Ik ben namelijk best wel een beetje creatief, maar niet creatief genoeg om zelf enorme knutselwerken te verzinnen. Kleuren is een uitkomst!
 • Lezen. MAAR hier moet ik bij zeggen dat ik lang niet altijd de rust heb om te lezen. Thuis op de bank lezen vind ik bijna onmogelijk. Ik heb dan écht last van mijn volle hoofd en van alle klusjes die op me liggen te wachten. ’s Avonds in bed kan ik wat beter lezen, maar doordat we vaak laat op bed liggen heb ik hier eigenlijk geen tijd meer voor. Ik zou meer tijd moeten vrijmaken voor lezen, want ik geniet er wel enorm van (en ik geniet ervan!).
 • Eten. Klinkt misschien een beetje gek, maar ik ontspan enorm van eten. Ik bedoel dan niet dat ik avonden lang ongegeneerd pakjes koek, zakken chips en borrelnootjes aan het wegwerken ben, maar ik bedoel meer bewust eten, waar je even een moment de tijd voor neemt. En dan ’t liefst samen met Roelof. Maakt overigens niet uit waar hoor. Lekker thuis op de bank (of aan tafel, da’s nog steeds het streven voor de doordeweekse maaltijden), maar ergens buiten de deur eten vind ik ook heerlijk (Bagels & Beans is een zeer favoriete locatie). Lekker onze telefoon aan de kant en kletsen. En eten. Want eten is fijn.
  Eten
 • Schrijven. Het enige nadeel dat ik kan bedenken aan deze bezigheid is dat ik graag schrijf op mijn laptop en ik dan snel afgeleid raak door alles op het internet. Facebook, twitter, instagram… het zijn websites waar ik een eeuwigheid kan blijven plakken zonder werkelijk te ontspannen. Gelukkig kom ik tijdens het schrijven van bijvoorbeeld een blog vaak in een soort schrijfflow, waardoor ik niet afgeleid raak. Fijn, schrijven.
 • Fietsen. En hier moet ik meteen bij vermelden dat ik veranderd ben in een lui varken sinds we een auto hebben. Het is zó makkelijk om overal met de auto naar toe te gaan, maar dit is echt zonde van ons geld, slecht voor het milieu en slecht voor mezelf. Mijn ouders wonen op ongeveer 7 kilometer afstand en vroeger (lees: drie maanden geleden) ging ik bijna altijd op de fiets naar hen toe. Toegegeven, dit had ook een beetje te maken met mijn hekel aan de bustocht naar Soest. De route van Amersfoort naar Soest bevat ongeveer vierduizend bochtjes en werkelijk álle buschauffeurs lijken deze bochten met 80 km per uur te maken, waardoor ik standaard groen en kotsmisselijk de bus uitkom. Goede motivatie om op de fiets te gaan, maar sinds we de auto en Jake hebben, is fietsen niet echt handig meer. Ik wil Jake graag leren om naast de fiets te rennen, zodat ik meer met hem kan fietsen (nee, geen 7 km naar mijn ouders, da’s wel erg ver voor hem als hij ook weer terug moet rennen).
  Fietsen
 • TV kijken. Ik heb heel veel moeite met focussen en concentreren, vooral als ik “moet” ontspannen. Dan raak ik afgeleid door van alles en nog wat en dan loopt het ontspannen volledig in de soep. TV kijken is voor mij een manier om wél gefocust te blijven. De TV programma’s van tegenwoordig hebben allemaal veel verschillende beelden en alles lijkt helemaal aangepast te zijn op de-mens-met-een-korte-spanningsboog (lees: ik). Ideaal, want daardoor kan ik geboeid blijven en hoef ik geen drie dingen tegelijk te doen om mezelf bezig te houden. Dan kan ik gewoon lekker op de bank hangen en kijken. Heerlijk.

Waar ontspan jij van? 

2 comments

 1. Wandelen met een hond is inderdaad heel fijn, buiten zijn doet sowieso altijd wel goed. Met lezen heb ik een beetje hetzelfde, ik probeer me er wat vaker toe te zetten maar ik kan niet meer uren achter elkaar lezen zoals vroeger. Kleuren lijkt me ook zo leuk, ik ga denk ik voor sinterklaas ook zo’n kleurboek kopen! Leuk om te lezen:)

  1. Dankjewel! Naar buiten gaan is inderdaad super fijn, lekker even alle afleiding thuis laten en gewoon genieten. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge