Gdansk, Polen

Ik heb mijn leven lang geroepen dat ik alle landen van de wereld wilde bezoeken, behalve Polen. Ik had er gewoon niets mee. Ik ben een aantal keer in Hongarije en Roemenië geweest en de grauwigheid en de vervallen gebouwtjes maakten me altijd een beetje triest. Ik ben altijd op zoek naar mooie plekjes, maar ik vond niet alles in Hongarije of Roemenië even mooi. Afgebladderde verf, oude gebouwtjes die in elkaar dreigden te storten, stukken grond die door niemand onderhouden werden – dat was mijn beeld. Dus wilde ik niet naar Polen, want ik dacht dat Polen precies hetzelfde zou zijn. Toen ik als verrassing voor de hunk een reisje boekte bij SRPRS.me – een reisorganisatie waarbij je een reis boekt, maar niet weet waar je naar toe gaat (ik ga nog een blogje schrijven over mijn ervaring met deze reisorganisatie) – schoot het nog door mijn hoofd dat het best wel eens Polen zou kunnen worden, maar ik sta ook wel weer open voor nieuwe ervaringen en nieuwe landen (vooral landen afstrepen op mijn waar-ben-ik-geweest-lijstje vind ik erg leuk). En drie keer raden waar we heen gingen… POLEN. 

En gek genoeg was ik direct heel enthousiast. Want zélf een reis boeken naar Polen zou ik dus nevernooitniet doen. Dus hoe leuk is het als je er gewoon heen gestuurd wordt en als het ware gedwongen wordt om het land te gaan bekijken. Ik vond dat in ieder geval wel tof, want Polen heeft ongetwijfeld ook mooie plekjes en bestaat heus niet alleen maar uit oude sovjet-unieflatgebouwen met afgebladderde verf (weet ik ook heus wel hoor). We werden door SRPRS.me naar Gdansk gestuurd. Ik kende de stad dankzij mijn (zeer ernstige) verslaving aan het spelletje Ticket To Ride. Daar kan je namelijk naar “Danzig”, wat de voormalige en Duitse naam van Gdansk is (Gdansk hoorde tot voor ongeveer 60 jaar geleden bij Duitsland, tot zover de geschiedenisles). Gdansk ligt in het noorden van Polen aan de Baltische Zee, vlakbij de grens met Rusland. En dat was ook ongeveer het enige wat ik van deze stad af wist (nadat ik het op het vliegveld op Google had opgezocht). 

Gdansk

En Gdansk was hartstikke mooi! Polen was hartstikke mooi. Zo, het is er uit. Ik heb het toegegeven. Gdansk is echt een grappig stadje; een stadje dat ons gek genoeg enorm aan Amsterdam deed denken (OK, nog één geschiedenisfeitje dan: Nederlanders hebben heel veel invloed gehad op de bouw van alle huizen in Gdanks, vandaar de overeenkomsten ***einde geschiedenisles). We hadden maar twee dagen, dus dag 1 hebben we vooral in Gdansk rondgelopen. Door Gdansk loopt een mooie rivier. Aan de rivier liggen allerlei restaurantjes, wat je bijna het gevoel geeft dat je aan zee eet. En dan al die mooie oude gebouwen, de schattige huisjes, de pleintjes en… de kerstversiering! Want blijkbaar valt kerst in Polen in januari. Hier wat plaatjes: 

IMG_2033

IMG_2037

IMG_2047

IMG_4143

IMG_2123

Dag 2 gingen we naar Sopot, een plaatsje naast Gdansk. We namen de trein (nadat we er ongeveer drie uur over deden hoe het openbaar vervoer werkte, alles in het Pools, NIETS in het Engels). Sopot bleek een goede keuze geweest, want het was een prachtig, karakteristiek stadje aan zee met een enorm lange pier (de langste pier van Europa hoorde ik ergens). Als je de lange pier op liep had je, als je weer in de richting van het land keek, een ontzettend mooi uitzicht. Weer wat plaatjes (van Sopot dus): 

IMG_4140

IMG_4135

IMG_4133

IMG_4128

IMG_2115

IMG_2085

IMG_2063

IMG_2068

IMG_2074

IMG_2054

En er lag dus sneeuw, zoals je op de plaatjes kunt zien! En als je mijn blog vaker leest, weet je dat ik een grote liefhebber ben van temperaturen ONDER 0. Toen we arriveerden in Polen bleek het iets kouder dan ons was verteld van tevoren. I.p.v. 0 graden was het -6 (dat verschilt wel enigszins; als ik dat had geweten had ik mijn Timberlands meegenomen in plaats van mijn afgetrapte zomergympies). Maar ohhhh wat lekker koud. Alleen daarvoor zou ik al terug gaan naar Polen. 

Maar even serieus: ben ik nu zo enorm onder de indruk van Polen dat ik er nogmaals heen zou gaan? Weet ik niet. Ik vond Gdansk en Sopot allebei prachtige stadjes, maar je hebt beide stadjes in een dag wel gezien. Ik denk wél dat Polen nog heel veel te bieden heeft qua natuur. Het viel me in ieder geval alles mee. Polen is niet alleen maar afgebladderde verf en sovjet-unie-restanten. Polen heeft mooie natuur, mooie stadjes, lieve mensen (!!!) en een fijne, gemoedelijke sfeer. Ik vond het de moeite waard! 

 

One comment

  1. Oe, wat ziet het er mooi uit daar! En wat een prachtig gezicht; sneeuw met een blauwe lucht en zelfs een beetje zon! Je hebt ook echt mooie foto’s gemaakt. Fijn dat jullie het zo leuk hebben gehad! Liefs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge