Home-made pompoensoep

Roelof en ik doen op maandag en vrijdag boodschappen en dat heeft een aantal redenen. Op zaterdag boodschappen doen vind ik de hel op aarde, want dan is de Albert Heijn zo druk dat ik constant ellebogen tussen m’n ribben heb; op zondag wil ik eigenlijk mijn huis niet uit (met uitzondering van het regelen van plas- en poepmogelijkheden voor Jake) en wil ik me verstoppen onder een dekentje en Netflix-series kijken; en op de andere dagen van de week zijn we eigenlijk gewoon te druk om boodschappen te doen. Maandag en vrijdag dus. Meestal doet Roelof de boodschappen, omdat hij een iets flexibelere planning heeft dan ik. Op vrijdag gaat hij vaak naar de markt, waar we onze fruit en groenten halen, en daar koopt hij iedere week een ‘mystery groente’ (spannend hoor). Afgelopen week was dat pompoen en laat dat nou goed uitkomen, want I love pumpkin

Helaasch hebben Roelof en ik nog steeds een vrij droevige wat-eten-we-deze-week-planning en vergeten we heel vaak, als we op maandag de doordeweekse boodschappen doen, dat we op vrijdag een mystery groente hebben gehaald. Dat gebeurde afgelopen week ook, dus de pompoenen lagen een week op ons te wachten. Gisteren moesten ze écht gebruikt worden, dus maakte ik pompoensoep. Vroeger – toen ik nog op kamers woonde enzo – kocht ik altijd gewoon pompoensoep uit zo’n zak (wel biologisch hoor), want ik vond pompoenen een verschrikking om te bereiden. Soms kreeg ik het gevoel dat je een bijl moest hebben en hiermee moest inhakken op de pompoen om er beweging in te krijgen. Wat een rotdingen, zo hard! Gelukkig was daar een oplossing: als je pompoenen even 20 minuten kookt, kan je ze daarna prima snijden. En zo werd pompoensoep opeens een hele makkelijke maaltijd die je op een doordeweekse avond makkelijk in elkaar flanst. Houd ik van. 

De ingrediënten (voor 4 grote kommen): 
2 flespompoenen
5 grote winterpenen
4 trostomaten
1 grote ui
2 teentjes knoflook 
4 blokjes geitenkaas (van de AH)
peper 
zout 
olijfolie 
kerriekruiden 
1 bouillonblokje (ik gebruikte knoflookbouillon van Zonnatura, NO E-NUMMERS!
400 ml water 
staafmixer

Hoe? 
1. Kook de flespompoenen in een ruime pan water. Laat het 30 minuten koken, zodat de flespompoenen goed zacht worden. Haal de flespompoenen na 30 minuten uit de pan, laat even afkoelen, en snijd ze vervolgens doormidden. Schep de pompoenpitten met een lepel uit de pompoenen, schil de pompoenen en snijd de pompoenen in kleine stukjes. 

2. Snijd de ui in kleine stukjes. Schenk olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui tot hij mooi glazig is. Snijd de knoflook ook in kleine stukjes en doe dit ook in de pan. Laat nog even een minuutje bakken. 

 3. Doe de pompoenstukjes in de pan bij het ui-knoflookmengsel. Laat dit 5 minuten op laag vuur bakken. Schil de winterpenen, was de tomaten, snijd zowel de winterpenen als de tomaten in kleine stukjes en doe dit ook in de pan. Laat nogmaals een aantal minuten bakken op laag vuur. 

4. Doe 400 ml water in een steelpannetje en voeg hier het bouillonblokje aan toe. Roer even goed door en gooi de bouillon vervolgens bij de groenten in de soeppan. Laat 5 minuten sudderen op middelhoog vuur. 

5. Zet het vuur uit en mix de groenten tot een soep met de staafmixer. Voeg vervolgens zout, peper en kerriekruiden naar smaak toe. Schenk de soep in een kommetje en kruimel hier per kom één blokje geitenkaas overheen.

Eetsmakelijk!

One comment

  1. Pompoensoep, heerlijk! Staat in deze periode wekelijks op hetmenu 🙂
    Carolien – On a Healthy Adventure onlangs geplaatst…4 tips om uit je sportdip te komenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge