Onze mislukte detox

Hier spreekt mevrouw Detox-loser. Ach ja, ik kan niet overal goed in zijn. Dit is een typisch Lisse-dingetje: héél enthousiast ergens aan beginnen en dan halverwege stoppen omdat ik over bepaalde dingen tóch niet goed heb nagedacht. Ik heb het in ieder geval geprobeerd en daarom ben ik toch wel trots op mezelf, hoor. En ik vond die twee dagen detoxen eigenlijk wel heftig genoeg. Lees je mee over mijn grote en spannende detoxavontuur? 

Detox

Het begon allemaal zo: ik heb vaak buikpijn, griepjes en noem-maar-op-kwaaltjes en wilde een detox uitproberen. Vorig jaar heb ik een “milde detox” gedaan waarbij ik tussen de middag een smoothie dronk en bij het ontbijt en avondeten gewoon “normaal voedsel” mocht, mits ik bepaalde ingrediënten wegliet. Prima te doen en achteraf voelde ik me goed! Omdat die detox zo’n succes was besloot ik een échte detox te proberen. De allerliefste man van de hele wereld besloot met mij mee te doen zodat we samen konden huilen en zo begon ons avontuur. 

Op vrijdag begon de ellende al een beetje. Ik ben snel duizelig en wiebelig. Dat wist ik van tevoren, maar omdat er in het “groene sapjes boek” stond dat er redelijk veel sap gedronken mocht worden op een dag, schatte ik in dat ik dus genoeg binnen zou krijgen om niet duizelig te worden. De hoeveelheid sap viel me simpelweg behoorlijk tegen. Zoveel sap mocht je helemaal niet drinken, het was écht weinig! De duizeligheid begon vrijdagavond en zaterdag was ik zó moe en wiebelig dat ik de hele dag lag te slapen en totaal niet aanspreekbaar was voor de hunk. Toen ik ’s avonds moet stoppen met het afdrogen van de afwas omdat ik té duizelig was besloot ik een paar amandelen te eten. Dat stond niet in de detoxplanning, maar zo naar en ellendig worden van een detox kan toch ook niet de bedoeling zijn? Natuurlijk had ik rekening gehouden met de standaard verschijnselen, zoals hoofdpijn en vermoeid zijn (dat is tenslotte “normaal” bij een detox, je kickt af van vast voedsel), maar ik voelde me gewoon ziek. Omdat we begonnen waren aan de detox om ons beter te voelen – niet om ziek te worden – besloten we direct weer te stoppen. Ik ga geen week ziek op bed liggen terwijl dat niet nodig is. 

De conclusie is eigenlijk vrij simpel: deze detox is té heftig voor mij. Ik kan niet leven op zo weinig voedingsstoffen en ik heb echt meer nodig. Een detox is goed, want je ontgift je lijf, maar je moet wel kunnen blijven functioneren. Om nog even een ander beeld van de detox te geven: de hunk had nergens last van, op een beetje hoofdpijn na. Hij is iemand die makkelijk zonder eten kan, niet snel duizelig wordt en een sterker lichaam heeft dan ik. Mocht je dus een sterk lichaam hebben en niet vaak ziek zijn, dan is deze detox misschien wél iets voor je. Mocht je net zoals ik vaak kwaaltjes hebben en snel duizelig zijn: begin er dan niet aan, dat is het niet waard. 

Het idee was dat ik de komende week een dagboekje op mijn blog bij ging houden van mijn detox, maar dat feest gaat dus niet door. Daarom ga ik weer allemaal blije recepten plaatsen en het leven vieren, want HOERA! Eten is leuk! 

10 comments

 1. Ik zou het waarschijnlijk nog niet eens een halve dag volhouden, dus respect! En alleen maar goed dat je zo naar je lichaam geluisterd hebt, toch?
  Zina onlangs geplaatst…De koffie tagMy Profile

  1. Ja, daar was ik eigenlijk op wel trots op, dat ik de grenzen van m’n lichaam wat beter leer kennen. En ik waardeer mijn maaltijden nu extra, al duurde de detox niet lang 😉

 2. Wel heel lief dat je schat mee wilde doen, zodat jullie er samen doorheen konden gaan. M. en ik hebben een tijdje geleden een detox gedaan van zeven dagen. De eerste twee dagen waren DE HEL, daarna raakten we er aan gewend of zo.
  Knap dat jullie het hebben geprobeerd, want zo’n detox is niet niks!
  Dina onlangs geplaatst…Yeeeee haaa: Minifeestje in mijn hoofdMy Profile

  1. Ja ik heb dan ook wel de allerliefste hunk van de wereld, echt een held. Maar inderdaad, dag 1 en 2 zijn de hel. Wat een helden zijn jullie dat jullie dat volgehouden, pfoehhh.

 3. Wat ontzettend lief dat je vriend mee wilde doen: die van mij zal ik echt nooit zover krijgen haha 😉 Wel vervelend dat je je zo slecht voelde. Kan het ook niet komen door alle gifstoffen die je misschien in je lichaam hebt? Juist omdat je je zo vaak niet lekker voelt? Volgens mij hebben ze trouwens ook detoxen die iets minder “heavy” zijn dus misschien iets voor volgende keer? Wel super dat je het deelt en in ieder geval ook waarschuwt: echt heel goed! X
  Deisy onlangs geplaatst…3 redenen waarom jij vaker zou moeten huilenMy Profile

  1. Dankjewel 🙂 ! Mijn vriend is ook echt een alleseter en gelooft helemaal niet in al die verhalen over gezond eten, dus ik viel ook van mijn stoel toen hij zei dat hij mee wilde doen! Ik heb begrepen dat je op dag 1 en 2 van je detox heel veel last kunt hebben van hoofdpijn en vermoeidheid, maar ik voelde me echt ziek. Vond het toch iets te risicovol…

 4. Ik heb er weleens aan gedacht om een detox te doen, maar ik hou eigenlijk te veel van eten, dat zo’n sapkuur me tegen gaat staan. Daarom vind ik de afsluiter van jouw bericht zo leuk: dat je weer recepten gaat plaatsen omdat eten leuk is. En daar sluit ik mij bij aan!
  Laura onlangs geplaatst…Recept van Laura – BananenbroodMy Profile

  1. Jaaaa ik geniet nu extra van al m’n maaltijden. Echt zo fijn om gewoon lekker van alles te kunnen eten, jummmm <3

 5. Ik blijf toch wel nieuwsgierig naar een detox. Ik weet niet of ik er echt ‘in geloof’ ofzo, maar het lijkt me wel een tof experiment haha. Nu ben ik dus ook snel duizelig, dus wat dat betreft weet ik niet of het zal lukken. Goed dat je gestopt bent hoor, want dit klinkt wel erg extreem. Dat wordt vrij link op een gegeven moment! Als ik ooit een detox doe, ooit, maak ik ‘m in ieder geval niet zo heftig!
  Michelle onlangs geplaatst…Mijn week: spelletjes, Alt-J, hondenknuffels, PAC festivalMy Profile

  1. Nee dan moet je die detox eens doen die ik van ’t najaar deed, die is echt prima te doen! Je mag geen suiker, zuivel, caffeïne, tarwe en alcohol, maar je mag in ieder geval gewoon ETEN! Zo fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge