Zoete kip met zomerspiesjes

Eindelijk had ik weer eens tijd om iets leuks te koken. De laatste weken kwam het er niet echt van en aten de hunk en ik voornamelijk recepten die we eten als we geen inspiratie hebben. Nu had ik weer tijd en zin om iets leuks te koken en ik liet me zelfs – als wintermens – inspireren door het zonnetje. 

Dit recept was een ware overwinning voor mij. Ik moest kippenpootjes marineren. Ik laat als ex-vegetariër alle vleesbereidingen graag aan de hunk over, tenzij ik het vlees niet hoef aan te raken (een hamburger bakken in een pan vind ik geen enkel probleem). Ik vind het een ware nachtmerrie om een kipfilet in kleine stukjes te moeten snijden, omdat je dan met één hand de kip moet vasthouden, zodat je het mes in je andere hand kunt houden. Ik gruwel er altijd van om rauw vlees vast te houden, dus meestal pak ik er een vork bij en snijd ik op die manier de kip. Of ik knip de kip. Dan doe ik een plastic zakje om mijn linkerhand, pak daarmee de kip vast en dan knip ik de kip met m’n rechterhand. De hunk vind het ronduit bespottelijk dat ik dat doe (“Wie knipt er nou een kip?!“), maar ik vind het eigenlijk best een slim idee van mezelf. Goed, hoe kwam ik bij dit gruwelijke verhaal? OJA. Ik ging kip marineren. En toen moest ik de kip aanraken, om de marinade goed over alle kippenpootjes te verspreiden. BRRRRRR. Ik heb daarna zo’n 25 minuten mijn handen staan wassen geloof ik. Wat een vies karweitje. Maar het was het waard, want het was harstikke lekker. Zelfs mijn vleesliefhebber en oerman-in-hart-en-nieren knikte goedkeurend toen hij z’n kippenpootje at. En daar doe ik het voor. 

Tip voor dit recept: leg de kip ’s middags al in de marinade, kan dan de smaak van de marinade goed in de kip trekken. Dit maakt je kip extra smaakvol. 

Spiesje

 

 

De ingrediënten (voor 2 personen):
Voor de marinade:
4 el ketjap
2 flinke scheuten olijfolie
peper
zout
knoflookpoeder
1 tl tabasco

En de rest:  
4 kippenpootjes 
1/2 ananas
1 mango
2 handjes pistachenootjes 

Hoe? 
1. Maak ’s middags de marinade klaar door simpelweg alle bovenstaande marinade ingrediënten te mengen in een schaaltje. Leg vervolgens de kippenpoten in de marinade en zorg dat de marinade goed over alle kippenpoten verspeid zit. Laat dit 2 tot 3 uurtjes liggen. 

2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de kip in een ovenschaal in de oven en laat dit in 50 minuten gaar worden. 

3. Schil de ananas en de mango en snijd ze in kleine stukjes. Bak deze stukjes 5 minuten in een klein beetje olijfolie in een hapjespan, zodat ze lekker warm zijn. Pel ondertussen de pistachenootjes.

4. Doe de mango en de ananasstukjes op een spiesje, haal de kippenpootjes uit de oven en leg dit op een bord. Strooi hier per bord een handje pistachenootjes overheen en eetsmakelijk!

Spiesje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge