Voor je gezonde kerstdiner: linzen met geroosterde groenten

Het is misschien niet helemaal waar je aan denkt bij een kerstdiner: linzen met groenten. Maar even serieus, deze maaltijd was ontzettend lekker en helpt je om je kerstdiner toch nog een beetje gezond te maken. Tussen alle chocolaatjes, kerstkransjes en toetjes kan je onbeperkt van deze gezonde maaltijd blijven eten. Mjam!

Ik ben echt gek op linzen. We aten het thuis eigenlijk nooit, maar toen ik op kamers ging was ik benieuwd wat het was. Linzen zijn ontzettend makkelijk om te bereiden. Gewoon koken, beetje peper en zout er overheen en je bent eigenlijk al klaar. Veel mensen weten niet zo goed hoe ze linzen moeten combineren, maar er zijn heel veel opties. Je kunt er soep van maken, je kunt het als bijgerecht eten in plaats van rijst of aardappels, je kunt het combineren met groenten of met lekkere verse zalm. Jum!

Omdat de hunk ook niet echt een met-linzen-overgoten-jeugd heeft gehad besloot ik dat we dat vaker moesten eten en probeerde ik deze groentenschotel die heel kerstproof bleek te zijn. Ik combineerde linzen met groenten waar ik gek op ben: champignon en pompoen. Ik ben niet zo gek op wortel, maar omdat de hunk dat wel is deed ik er ook wortel bij (goed voor m’n ogen ook, want ik ben een beetje blind).

De ingrediënten:
1 zakje pompoenstukjes (te koop bij de AH, anders gewoon 1 pompoen)
2 rode uien
1 winterpeen
100 gram champignons
2 teentjes knoflook
1 blik linzen (400 gr)
1 tl oregano
1 tl tijm
peper en zout
olijfolie

Hoe? 
Verwarm de oven voor op 180 graden en als je een hele pompoen hebt, snijd deze dan in blokjes. Pel de uien en snijd beide uien in vier parten. Maak de champignons schoon en verwijder de steeltjes. Snijd vervolgens de wortel in smalle reepjes en leg alle groente in een ovenschaal. Kneus je knoflookteentjes en leg deze tussen de groente (met schilletje ja!). Besprenkel de groenten royaal met olijfolie en kruid het met de oregano, tijm en peper en zout naar smaak. Rooster de groenten in ongeveer 30 minuten gaar in de oven.
Doe ondertussen de linzen in een steelpannetje, kruid bij met zout en peper en breng het nét niet aan de kook. Serveer de linzen met de geroosterde groenten en eetsmakelijk!

Bron: Dit recept is gebaseerd op een recept uit het Voedselzandloperkookboek  

groenten1_1050x700.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge