Ovenschoteltje met broccoli en vis

Toen ik nog op kamers woonde en met niemand rekening hoefde te houden deed ik altijd boodschappen voor een schandalig bedrag. Ik hield (en hou nog steeds) van koken, ik hield (en hou nog steeds heel veel) van eten en ik vond het (en vind het nog steeds) de moeite waard om daar veel geld aan uit te geven. Soms gaf ik wel 80 euro per week uit aan eten in mijn eentje. Dat klinkt een beetje alsof ik me helemaal klemvrat aan chocoladerepen en koekjes en alles kocht wat los en vast zat (die chocoladeavondjes had ik ook wel eens hoor OEPS), maar ik kocht vooral heel veel dure dingen. Alles biologisch, alles fair-trade, alles DUURRRRR. En tja, als je toch met niemand rekening hoeft te houden is dat geen enkel probleem. 

Nu ben ik heel erg burgerlijk, getrouwd met de allerleuksteliefstefijnste hunk van de hele wereld en nu moet ik rekening met iemand houden. En my goodie, wat is het ingewikkeld om dan opeens boodschappen mét iemand te doen. De eerste paar keren samen in de supermarkt was een heus drama waarbij ik in mijn eentje gefrustreerd de winkel doorliep en van ellende niet meer wist wat ik nou allemaal wel of niet moest kopen. Ik ben soms een beetje koppig en eigenwijs (lees: altijd) en dus moest de hunk even ingrijpen. We hebben bedacht dat structuur een goede oplossing was en VOILA: kind kan de was doen, want onze boodschappen gaan nu gestructureerder dan ooit. 

We maken nu eerst – ook heel burgerlijk hoor – een boodschappenlijstje voor de hele week, want als ik geen boodschappenlijstje heb krijg ik in de supermarkt een soort van instant paniek omdat ik opeens niet meer weet waar ik zin in heb en dus maar alles koop. Voorheen deed ik elke dag boodschappen en gaf ik dus veel te veel geld uit (= 20 euro per dag, veel te veel voor een arm studentje). Door nu 2x per week boodschappen te doen hebben de hunk en ik niet alleen een mega goede planning, maar zijn we ook heel verantwoordelijk met geld enzo. Echt handig! Ook goed voor je relatie hoor, overleggen wat je wil eten, concessies doen, leerproces all the way

Het ingewikkelde aan dit hele systeem is dat je dus van tevoren al moet bedenken waar je een paar dagen later zin in hebt. Niets zo veranderlijk als een vrouw en dus ook niets zo veranderlijk als waar ik eigenlijk trek in heb. Ik heb natuurlijk altijd trek in tortilla’s (duh) maar als ik op maandag besluit dat ik op woensdag pasta ga maken, heb ik daar misschien op woensdag wel helemaal geen zin in. We bedenken daarom dus wel wat we alle dagen van de week gaan eten, maar wanneer we het gaan eten maakt niet zoveel uit. Kan ik het een beetje aanpassen op mijn stemming enzo. Want als je geen zin hebt in pasta, dan wil je gewoon geen pasta. Ja toch? Fijn! 

Nog een dingetje van dit systeem is dat je heel creatief moet zijn. En pfoe, ik ben best creatief, maar soms weet ik ook even niet meer wat ik in vredesnaam moet maken. Want je hebt die week ervoor óók al tortilla’s en pizza en pasta en soep en salade enzo gegeten dus dat is allemaal een beetje saai. Van de week kregen we vrienden over de vloer waarvan één van de twee voor ongeveer alles allergisch is. Ik ben ook voor veel dingen allergisch, dus de uitdaging was machtig groot en dus ook machtig leuk. Ga dan maar eens een hoofdgerecht bedenken wat iedereen mag eten zonder dat we de avond eindigen in een o-zo gezellig ziekenhuis met allemaal dokters en zusters en prikken en naalden en enge apparaten om je heen. 
Ik maakte een voor iedereen verantwoord maaltje waar niemand enge bulten van kreeg en MJAM, wat was dat lekker! We hebben er weer een nieuw gerecht bij wat we regelmatig kunnen eten. Het is makkelijk, gezond, lekker en verrassend als je gasten krijgt. 
Ovenschotel

De ingrediënten (voor 4 personen):
1 el kokosolie (+ klein beetje extra om in te vetten)
1 kg zoete aardappel of gewone aardappel
1 broccoli
600 gr pangasiusfilet 
2 tl kerriepoeder
3 teentjes knoflook
200 ml sojaroom
2 groentebouillonblokjes (van Zonnatura = zonder e-nummers)
peper en zout naar smaak

Hoe? 
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet twee ovenschalen in met een beetje kokosolie. Snijd de aardappelen in lange plakjes. 
Snijd ondertussen de broccoliroosjes los en snijd de knoflook in hele kleine stukjes. 
Snijd ook de vis in kleine stukjes, doe dit in een kom en meng het met het kerriepoeder, de knoflook, wat peper en wat zout. Laat dit eventjes staan. 
Leg ondertussen de helft van de plakjes aardappel op de bodem van beide ovenschalen (beetje goed verdelen) en leg daar de broccoliroosjes en de vis overheen. Verdeel de rest van de aardappelplakjes weer over het geheel. 
Verwarm in een pannetje de sojaroom met de eetlepel kokosolie en de vegetarische bouillonblokjes. Verwarm het geheel, maar laat het niet koken. 
Verdeel het mengsel tenslotte over de twee ovenschalen en bak het een uur in de oven. Als je een oven hebt waar de twee schalen boven elkaar staan, wissel dit dan na een half uurtje even om (anders loop je het risico dat de bovenste een beetje verbrandt).

3 comments

  1. Hoe herkenbaar zeg: ik had het idee alsof ik mijzelf hoorde praten haha. Je moet mij ook echt niet in een supermarkt zetten zonder boodschappenlijstje: ik zou gelijk een inzinking hebben denk ik haha! Je gerecht ziet er heerlijk uit trouwens en je site ook (ben hier voor het eerst): prachtig hoor! Ik ga je volgen…

    1. Hé wat leuk, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge