24Kitchen weekend

Afgelopen weekend had ik een superweekend! Ik was door een vriendin uitgenodigd om met haar en nog een andere vriendin mee te gaan naar een 24Kitchen weekend in Centerparcs De Eemhof. Daar zouden een weekend lang allemaal workshops en kookcolleges gegeven worden door de Nederlandse 24Kitchen chefs. Het was werkelijk fantastisch! In deze blog vertel ik welke workshops ik gevolgd heb, wat ik geleerd heb en beter nog: wat ik allemaal gegeten en gekregen heb! 

Workshop Hartige Macarons
De eerste workshop die ik volgde was een workshop over het maken van hartige macarons. In eerste instantie was ik niet van plan om hier naar toe te gaan, omdat ik niet echt een fan ben van macarons, maar op het laatste moment besloot ik dat ik het in ieder geval kon proberen. Gelukkig maar, want het was een hele leuke workshop. We kregen per persoon drie macarons die met hazelnootmeel waren gemaakt, zodat de macarons zelf al een hartiger smaak hadden dan de normale macarons. Daarbij gingen we drie verschillende, hartige toppings maken. Op de plaatjes hieronder zie je de verschillende toppings (met beschrijving van wat het is). 

Macaron met geitenkaascrème, gekaramelliseerde ui met honing, appel en vijg.
Macaron met geitenkaascrème, gekaramelliseerde ui met honing, appel en vijg.
Macaron met mierikswortelcrème, komkommer, zalm, avocado, dille en zeekraal (deze was LEKKER!).
Macaron met mierikswortelcrème, komkommer, zalm, avocado, dille en zeekraal (deze was LEKKER!).
Macaron met roomkaascrème, eend, vijg en appel.
Macaron met roomkaascrème, eend, vijg en appel.

Ik vond het een ontzettend leerzame workshop! Vooral het maken van de verschillende crèmes die op de macarons gingen was erg leerzaam. Zo ontdek je ook weer hoe bepaalde smaken goed samengaan. 

Workshop Wijnproeven
Echt op mijn lijf geschreven. Ik ben gék op wijn. Ik heb nog nooit in mijn leven teveel gedronken, maar dat komt waarschijnlijk doordat ik heel veel wijn kan drinken zonder iets te voelen. Best praktisch. Deze workshop was ontzettend leuk en leerzaam. Het ging over de techniek achter wijnproeven, maar ook over de juiste wijn-spijs-combinaties. Zo kregen we een vrij scherpe witte wijn die erg lekker was. Na het proeven van die wijn moesten we een partje citroen in onze mond stoppen, om vervolgens weer een slok wijn te nemen. Ik ontdekte dat, door de scherpe, zure smaak van de citroen, de lekkere scherpe smaak van de wijn helemaal afzwakt. Geen scherpe of pittige gerechten bij deze wijn dus. Ik ontdekte ook dat de combinatie van chocolade met de juiste, zachte en fruitige rode wijn heel erg lekker kan zijn. Echt een leuke, praktische workshop. 

Wijnproeven

Workshop Dressing
Dit was de workshop waar ik enorm naar uitkeek, omdat ik op mijn nieuwe werk veel te maken krijg met het maken van dressings en sausjes. De workshop werd gegeven door chefkok John Gerdsen, waar ik spontaan een beetje verliefd op werd (wát een leuke man, zeg!). We leerden hoe je een simpele basisdressing of basismayonaise maakt en hoe je daar zelf smaken aan kunt toevoegen. De eerste regel die we leerden was eigenlijk: alles mag, zolang jij het maar lekker vindt. Ik maakte een dressing met grapefruit, basilicum en peper die echt heel lekker was! Mijn mayonaise daarentegen mislukte hopeloos, want ik kreeg ‘m niet goed dik. Uiteindelijk bleek dat ik iets teveel limoensap had gebruikt. Gelukkig kwam John me redden en wist hij van mijn dunne, slappe mayonaise toch nog een dikke mayo te maken door er veel olijfolie aan toe te voegen. Helaas was daarna de smaak niet helemaal lekker meer, want hij smaakte wel héél erg naar olijfolie. De mayonaise moet ik thuis dus nog maar eens proberen. 

Mijn dressing met grapefruit, basilicum en groene peper.
Mijn dressing met grapefruit, basilicum en groene peper.
Mijn mayonaise na de redding van chefkok John.
Mijn mayonaise na de redding van chefkok John.

Andere activiteiten
Naast de workshops volgde ik ook een aantal kookcolleges. Zo ging ik naar het kookcollege van Rudolph (ook al zo leuk!) over werken met chocolade, ik ging naar een kookcollege over smaakvrienden (wat een beetje tegenviel) en ik woonde een “Vraag ’t de Chef” sessie bij, waar je – zoals de naam al zegt – allerlei vragen mocht stellen aan de chefs over … wat je maar wilde eigenlijk. Al met al heb ik een heleboel sessies bijgewoond, want als je toch op zo’n weekend bent kan je er het beste zoveel mogelijk uithalen!

En verder….
Verder waren er veel leuke extra’s in het weekend! Bij aankomst kregen we een enorme goodiebag met allerlei leuke spulletjes er in, zoals spray olijfolie, chocolade, een kalender vol leuke recepten, bakringen (jaaaa!) en nog veel meer leuke extra’s. 

De inhoud van de goodiebag uitgestald.
De inhoud van de goodiebag uitgestald.

Ook stonden er op zaterdag een heleboel foodtrucks waar je voor een prikkie lekkere hapjes kon halen. We kregen een gratis proefportie aardappeltjes met salami, we dronken een smoothie (ik had een lekkere groene smoothie met avocado, banaan en spinazie) en we aten een wentelteefje met banaan en chocola (die zo snel op was dat ik ‘m niet op de foto heb kunnen zetten, oeps).

Aardappeltjes proeven, jum!
Aardappeltjes proeven, jum!

 

Groene smoothie

 

Het was een super weekend. Als er volgend jaar weer een 24Kitchen weekend wordt georganiseerd ga ik zeker mijn best doen om er weer bij te zijn. Het is een echte aanrader voor iedereen die van koken houdt. Je leert veel, je eet veel lekkere dingen en het is vooral heel erg gezellig! Doen dus! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge