De kracht van social media

Hoe vaak ik het wel niet gehoord heb: kritiek op social media. Het zou ervoor zorgen dat kinderen asociaal worden, niet meer afspreken, dik worden omdat ze alleen maar binnen achter hun computer zitten. Het zou cyberpesten stimuleren. Social media zou ervoor zorgen dat we een vertekend beeld van de werkelijkheid krijgen, want we zetten alleen de leuke en bijzondere dingen uit ons leven online. En dit is allemaal waar. Ik denk dat pesten op social media veel makkelijker is dan pesten “in het echt”. Ik denk inderdaad dat kinderen meer naar buiten moeten en met elkaar moeten spelen in plaats van vastgeplakt te zitten aan hun computer. Maar ik denk dat social media – net zoals bijna alles – ook een positieve kant heeft.

Eigenlijk begon het al toen Roelof en ik online zetten dat het kindje in mijn buik gestopt was met groeien. Zodra we dit bericht op facebook en twitter plaatsten, werden we overspoeld met lieve berichtjes van mensen die met ons meeleefden. Super warm en super lief. En super fijn dat iedereen op die manier snel en makkelijk op de hoogte is, zonder dat je in honderdduizend persoonlijke gesprekken de ogen uit je kop hoeft te huilen omdat je wéér moet uitleggen wat er aan de hand is. Social media is makkelijk en super effectief. 

En warm dus. Want in de tussentijd heb ik meerdere kaartjes en pakketjes ontvangen van lieve mensen die ik ken via twitter. Een paar voorbeeldjes: van Michelle kreeg ik een pakketje een super lief kaartje, witte chocolade (want chocola is soms gewoon de beste troost) en Clipper thee. Van Kim lag er gisteren een onwijs lief kaartje in de brievenbus. En van lieve Stella, die ik al wel eens ontmoet heb, kreeg ik een súper lief kaartje. Pascalle maakte de tekening die je bovenaan mijn blog ziet. Ik was hier enorm van onder de indruk… Dat iemand die ik niet ken en nog nooit heb ontmoet zoiets maakt voor mij. Het was een tekening die recht in mijn hart binnenkwam. Zó mooi en precies zoals we het ervaren. En zo kreeg ik ook een heel lief kaartje van blogloze Janneke, met wie ik op de middelbare school heb gezeten en met wie ik altijd heen en weer tweet over van-alles-en-nog-wat. Het is echt warm en ik vind het echt bijzonder hoe mensen die je niet kent of die je nooit ontmoet hebt, zo dichtbij kunnen staan en zo warm kunnen zijn als je het moeilijk hebt. Er zit dan misschien een beeldscherm tussen, maar wat is dat fijn! 

Dit postpakketje kreeg ik van Michelle <3
Dit postpakketje kreeg ik van Michelle <3

Tot zover mijn ode aan social media. Dankjewel iedereen die via kaartjes, pakketjes of gewoon via twitterberichtjes/facebookberichtes/e-mailberichtjes iets liefs heeft laten horen. Het voelt als een héél warm bad! Dank jullie wel… ! 

7 comments

 1. “De kracht van social media” en naar het positieve effect daarvan in jullie moeilijk situatie, blijkt pas wanneer je je durft open te stellen. En zie hier…. Voor de verwerking van het verlies kan dit van groot belang zijn. Soms vergeten we (ik ook) door alle ellende in de wereld (tv, kranten, maar ook door social media) dat er ook goede mensen zijn. Dat de werled niet zo rottig in elkaar zit. Het beeld wordt verstoord door enkelingen die UITVERGROOT aandacht krijgen door diezelfde media.

  Fijn dat jullie zoveel positieve reacties hebben ontvangen. “What you give is what you get” ☼
  De wereld, de mens is gelukkig zo slecht nog niet.

  Groetjes,

  Martin

 2. Wat mooi!
  Social media is inderdaad niet alleen maar zo ‘bad’ als iedereen altijd maar roept.nenndit is een heel mooi voorbeeld!<3

 3. Mooi zo’n ode! Ik ben de laatste tijd bezig met een concept uitdiepen die zich inderdaad richt op slim gebruik van social media en hoe het kan bijdragen aan je geluk in plaats van ons alleen maar te focussen op de negatieve geluiden.

  En hoe fijn dan een blog van jou te lezen waarin je wordt overspoeld met warme berichten! Is toch mooi. Hou ervan. Dank voor het delen!

 4. Erg mooi geschreven.. liefs

 5. Ontzettend mooi geschreven. Ik ben het eens met echt elk woord van dit stukje! En herken via een ander soort verhaal ook precies diezelfde warme kracht van social media. Bijzonder, deze opgestuurde pakketjes. En hoe mooi ook die tekening bovenaan…
  De Hoestende Avonturier onlangs geplaatst…Verschoven mindsetMy Profile

 6. […] Lisse en Roelof hebben hun ongekende kindje de naam Loek gegeven. Door je ongekende kindje een naam te geven erken je dat het heeft bestaan en dat kan je helpen bij het plaats geven in je leven. Door haar verhaal te delen in haar blog en open te zijn over wat het met haar doet ontvangt ze ook veel steun. Zelfs van mensen die ze niet persoonlijk kent. Hierover schreef ze het blog De kracht van Social media […]

 7. Noooh ik zie dit nu pas! OEPS. Wat lief <3. En je hebt zo gelijk! Met wat er nu bij mij aan de hand is twijfelde ik ook: op social media gooien of niet? Ik heb het toch gedaan en het bij mezelf gehouden en ik krijg zulke lieve berichtjes! Heel fijn :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge