Waarom ik stiekem Fins ben

WAUW! Ik heb weer een nieuw land bezocht: Finland. Nieuw droomland voor mij, want: sneeuw kou ijs zee natuur waaaaah! Een vriendin van ons komt uit Finland en zij en haar man hadden ons uitgenodigd om oud & nieuw te komen vieren in het hoge noorden. Nadat ik 5 dagen heb doorgebracht in dit mooie land heb ik besloten dat ik toch geloof in de “baby’s komen van de ooievaar”- theorie en ben ik er heilig van overtuigd dat een ooievaar mij als baby naar Nederland heeft vervoerd. Ik pas perfect in Finland! Nee maar echt!

KOU
Ik hou zoveel van kou dat ik niet eens kan uitleggen hoeveel ik ervan hou. Serieus. Misschien heeft het te maken met mijn gruwelijke hekel aan hitte. In de zomer zweet ik me een ongeluk, kan ik alleen maar puffen en is alles teveel moeite. Ik krijg hitte-uitslag en van mensen die zeggen dat de zomer zo leuk is omdat je “lekker in parkjes kunt picknicken” moet ik huilen, want ik krijg rode bulten van gras. Pleh. En oja, in de zomer is de lucht altijd zo vochtig en dat is niet fijn als je astma hebt. Ik verlang dan altijd zooohoo naar de frisse winterlucht die zo fijn is om in te ademen. Het enige wat ik leuk vind aan de zomer zijn de ijsjes, maar ja, ze verkopen ook gewoon Ben & Jerry’s in de winter hoor. Liefde voor kou dus. Echt heel intens. Toen we arriveerden in Finland was het -16 en mijn hart maakte even een sprongetje. 

SAUNA
Oké. Tikkeltje tegenstrijdig dit ja, maar zomerhitte is wat anders dan de sauna. Omdat ik zo’n treurwilg wordt in de hitte dacht ik dat de sauna niks voor mij zou zijn, maar niets is minder waar. Op dag één zat ik al anderhalf uur in de sauna. Lekker stomen en dan naar buiten, de ijskou in. En – geloof het of niet – ik ben zelfs na de sauna de zee, die gedeeltelijk bedekt was met ijs, ingedoken. Voelde me wel een beetje een superwoman hoor. 
Maar meer over de sauna: het is een super fijne manier om te ontspannen. Ik merk dat ik in Nederland moeilijk ontspan, omdat er altijd prikkels zijn en ik daar heel onrustig van word. Op de één of andere manier kan ik me niet goed afsluiten van mijn telefoon, laptop of het gevoel dat ik heel veel moet doen. In Finland duik je gewoon 2 uur de sauna in en dikke doei voor iedereen die je moet bereiken. Héérlijk! 

NATUUR
Hoewel ik een stadsmens ben, ben ik ook gek op natuur. Finland is bos, bos, bos en dat is echt heel lekker. Het is er niet druk, je komt relatief weinig auto’s tegen en het voelt zo lekker zen. 

SNEEUW
Beetje hetzelfde als kou, maar niet helemaal. Op dag één lag er een grandioos dik pak sneeuw en dat maakt de wereld zo mooi. Op dag twee werd ik wakker en was alle sneeuw helemaal weg (we hadden het Nederlandse weer meegenomen geloof ik), maar gelukkig hebben we de foto’s nog. 

Uitzicht: sneeuw en ijszee. Wauwie!
Uitzicht: sneeuw en ijszee. Wauwie!

Deze blog is eigenlijk gewoon een ode aan de winter. Waarschijnlijk raak ik ook hopeloos verliefd op de andere Scandinavische landen als ik ze ooit een keer bezoek, maar mán! Finland is mooooooi!
(Trouwens! Deze paarse-lucht-met-bomen-foto heb ik zelf gemaakt en daar ben ik stiekem trots op. JOE!) 

 

6 comments

 1. Deze comment is kort maar vol passie en jaloersheid: WAUW.
  Michelle onlangs geplaatst…Mijn voornemen voor 2015: bewuster levenMy Profile

 2. Finlaaaaand ❤️❤️

  Ik was stiekem al aan het wachten op wat foto’s van je avontuur

  1. (Dus, omdat mijn reactie niet helemaal mee werkte hier het vervolg)

   Super leuk om te lezen. In de zomer is Finland ook heeeeel erg fijn! Vooral Helsinki.
   En ik ken het gevoel in het verkeerde land te zijn geboren want volgens mij is dit stiekem toch ook wel echt mijn vaderland.
   (En niet te vergeten draaien ze elke dag The Rasmus op de radio.. hihi, (Still a diehard fan alert :$))

   Geniet nog even lekker na van jullie fijne tripje!

   1. Wij zijn nu al aan het kijken voor zomervakanties naar Scandinavië, we zijn ook een beetje verliefd geworden! ZO FIJN!

    1. Als je naar de wat kleinere vliegvelden vliegt is het wat goedkoper.
     En per trein kan je gemakkelijk over al komen of natuurlijk een auto huren. Wij hebben het beide gedaan, geslapen in super schattige huisjes en genoten van het bijna niet donker worden in de zomer, de mooie meren en het lekkere eten. Dit jaar wil ik sowieso nog een keertje terug of een maand naar artist in residence 😀
     Linda onlangs geplaatst…SelfieMy Profile

 3. Ik hou niet zo van kou, maar die lucht is wel heel mooi!! 🙂
  Roos onlangs geplaatst…Technieken: Warme bereidingstechnieken deel 1My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge