Positief blijven

Van het weekend betrapte ik mezelf een aantal keer op gemoppper. Gemopper over niets, over dingen waar ik niets aan kan veranderen, over dingen waar ik eigenlijk dankbaar voor moet zijn. Gewoon, gemopper omdat ik kan mopperen. En dat terwijl ik van nature best positief ben ingesteld. Ik woon in een land waar ik mijn mening kan en mag uiten, waar ik overal iets van mag vinden. Een land waar ik eigenlijk verwend ben geworden door alle luxe die ik heb. Het is een voorrecht dat ik in Nederland geboren ben, dat vind ik écht. Maar soms zou ik wel eens dankbaarder willen zijn. Ik zou me beter willen realiseren dat ik dankbaar moet zijn voor alles wat ik heb: een lieve man, gezonde familie, een geweldig hondje, een huisje, werk… Het is allemaal prima voor elkaar. En toch mopper ik. 

Iedereen moppert, dus ik ook. Eigenlijk kan ik er niets aan doen...” dacht ik gisteren eventjes. Maar het gemopper van anderen is voor mij geen vrijbrief om onbeperkt in de moppermodus te blijven hangen. Ik wil positief zijn, dankbaar zijn voor de dingen die ik heb. Ik wil opstaan met een vrolijk gevoel, uitkijken naar een nieuwe dag. Ik wil mijn dagen gewoon anders benaderen. Niet vanuit een moppermodus, maar vanuit een positief gevoel. Er zijn een aantal dingen waar ik echt op wil gaan letten de komende tijd, om mezelf te helpen positief te blijven. 

1. Schrijven
Ik houd met heel mijn hart van schrijven. Ik wil eigenlijk ’s avonds in bed gewoon even kort opschrijven voor elke dag wat er mooi was aan die dag, waar ik dankbaar voor ben. Zelfs op de meest stomme dagen, valt er nog wel iets te bedenken (daar ben ik echt van overtuigd!). Al is het maar Jake die ons ’s ochtends als we hem uit de bench halen begroet alsof we de leukste mensen ter wereld zijn. Er is altijd wel iets goeds. 

2. Bewust blijven 
Ik wil me bewust blijven van mijn eigen gedrag. Als ik in gesprek ben met iemand die heel negatief is ingesteld, ben ik geneigd om daar snel in mee te gaan. “Lekker mee mopperen”, zeg maar. Maar eigenlijk is dat “samen mopperen” helemaal niet zo lekker. Je haalt elkaars stemming alleen maar naar beneden. Ik wil me op dat soort momenten bewust zijn van mijn eigen kopieergedrag en ik wil, al moppert mijn gesprekspartner constant, gewoon positief blijven. 

3. Positieve dingen doen 
Ja, even eerlijk, we gaan allemaal mopperen als ons leven gevuld is met dingen waar we niet van genieten. Ik wil mezelf de tijd gunnen om te doen waar ik van geniet. Als ik vrij ben, wil ik niet de hele dag achter mijn computer hangen, maar ik wil dingen doen die me energie geven. Naar buiten gaan met Jake, iets ondernemen met Roelof, lekker koken, vrienden of vriendinnen opzoeken. Gewoon positieve dingen doen, daar word je blij van. 

4. Stoppen met vergelijken 
Ik heb gemerkt dat vergelijken mij diep ongelukkig maakt. Mezelf vergelijken met andere mensen heeft er echt nog nooit voor gezorgd dat ik me beter ging voelen. Ik haal mezelf alleen maar naar beneden. Ook het vergelijken van mijn leven met het leven van een ander helpt niet. Een ander lijkt altijd een leuker, spannender, gezelliger leven te hebben dan ik, terwijl je ergens in je achterhoofd best weet dat dat onzin is. Iedereen heeft zo z’n dingetjes waar hij/zij niet tevreden over is. Vergelijken is KILLING. En ik wil ermee stoppen. 

Ik denk dat als ik deze dingen probeer toe te passen in mijn leven, ik al een heel stuk positiever kan zijn. Ik ga in ieder geval mijn best doen! 

3 comments

  1. Nederlanders schijnen zo’n moppervolkje te zijn, omdat wij niets ‘groots’ hebben om ons zorgen over te maken. Een mens wil blijkbaar iets negatiefs hebben om over te mopperen, ofzo? En omdat wij dus in Nederland wonen en het inderdaad vrijwel allemaal zo goed hebben, gaan we mopperen om kleine dingen. Bijvoorbeeld het weer, daar zijn we met zijn allen suuuuuper goed in. (Dit heb ik geleerd van een hoogleraar sociologie toen ik hem sprak voor een artikel). Maaaaaahaaaar, dat betekent natuurlijk NIET dat we er niks aan kunnen veranderen. En ik denk dat jouw plannetjes zeker gaan helpen tegen het mopperen. Maar, niet te streng voor jezelf zijn hoor, een mens moet ook kunnen mopperen ergens over. Alleen maar positief zijn is ook weer zo uit balans, snappie? Knuffels!
    Stella onlangs geplaatst…Mijn nieuwe, wijde broek met gatenMy Profile

    1. Haha, je hebt mijn zwakke punt nu al ontdekt: BALANS. Ik ben echt verschrikkelijk slecht in balans, ik schiet altijd door naar het ene of het andere. Maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Ik mag af en toe ook mopperen.

  2. Oehh vergelijken is inderdaad zó killing. Ik maak me er ook schuldig aan, terwijl ik me er alleen maar rotter door ga voelen.. juist! Ik hoop van harte dat het je gaat lukken om deze punten toe te passen 🙂
    Inge onlangs geplaatst…100 volgers + winactieMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge