Het leed dat scriptie schrijven heet

De titel van deze blogpost is niet eens helemaal eerlijk, want zo afschuwelijk vreselijk vind ik scripties schrijven niet. Ik heb niet voor niets een blog: ik houd van schrijven! Heel veel! Ik wil alleen wel graag over leuke onderwerpen schrijven. Over lekker eten, leuke avonturen en vooral heel veel onzin. Mijn scriptie gaat helaas over geen van dit al, mijn scriptie gaat namelijk over de puntkomma.

DE PUNTKOMMA?! Ik heb al heel wat bijzondere reacties gehad toen ik mensen vertelde over mijn scriptieonderwerp. Mensen die spontaan begonnen te schateren, mensen die me over mijn hoofd aaien omdat ze me zielig vonden, mensen die een blik vol onbegrip op hun gezicht kregen omdat ze gewoon niet begrepen dat je daar een scriptie over kunt schrijven… En toch is het mogelijk. Klik niet weg – deze blogpost wordt geen beschrijving van de inhoud van mijn super interessante scriptie, want dan zou ik zelf ook wegklikken. Deze blogpost wordt gewoon een beschrijving van alles wat moeilijk is aan een scriptie schrijven. 

Academisch taalgebruik. Want alles moet opeens heel netjes en keurig gezegd worden. Saahaaaai.

Alle toestanden er omheen. Nee maar echt. Scriptieovereenkomste, bulaanvragen, TOESTANDEN. Je moet overal aan denken. Soms is mijn hoofd één grote mega to-do lijst. 

De eerste versie is nooit goed. Je kunt je hoofdstuk zo schitterend schrijven als je wilt, met de meest intelligente woorden en lange zinnen, maar alles moet herschreven worden. Tot je je hoofdstuk niet meer kunt zien. In die fase zit ik nu, zeg maar. 

Opmaak. Word is niet de allerbeste uitvinding op deze aardbol en dus heb je altijd gedoe met inspringen, lettertype, regelafstand, tabellen die opeens op de verkeerde plek staan etc etc etc. Soms wil ik mijn computer uit het raam gooien, maar dan realiseer ik me net op tijd dat ik op een nieuwe computer wéér Word heb en dat ik die dan ook uit het raam moet gooien. En dat wordt een duur grapje, dus doe ik het maar niet. 

Maar ik wil niet alleen maar klagen. Stiekem beleef ik af en toe ook wel plezier aan het schrijven van mijn scriptie, want … 

Het is een groot project waar je achteraf heel trots op kunt zijn. Noem me een sukkel, maar ik open heel af en toe mijn bachelorscriptie nog wel eens op mijn computer, gewoon om even te kijken naar al die duizenden letters die ik getypt heb en alle energie die ik er in gestoken heb. Daar kan ik op zo’n moment best trots op zijn. 

Je werkt in je eentje en je bepaalt zelf het tempo. Dit is niet helemaal altijd waar, want je bent wel afhankelijk van het nakijktempo van je scriptiebegeleider enzo, maar in principe bepaal ik waar ik begin, met welk hoofdstuk ik aan de slag ga en wanneer ik alles inlever. Die vrijheid vind ik prettig. Dan heb ik het gevoel dat het echt mijn projectje is, waar ik op mijn eigen tempo aan mag werken. 

Je mag schrijven. Hoewel het onderwerp geen potentie heeft voor een goeie roman, is het tóch lekker om te schrijven. Ik probeer mijn zinnen altijd zo mooi mogelijk te maken. Omdat ik dat leuk vind én omdat mijn scriptiebegeleider dat ook leuk vindt (= goed cijfer). 

Ik ben blij als ik klaar ben met mijn scriptie en weet zeker dat ik dan heel trots op mezelf ben en op de prestatie die ik dan geleverd heb. Dan heb ik gewoon een masterdiploma, hoe bizar is dat?! 1 juli is mijn deadline, dus ik ga heel hard mijn best doen om dat te halen! Zijn er onder jullie ook scriptieschrijvers? Heel veel succes!!! 

 

 

8 comments

 1. Ik begin in augustus! Niet echt een scriptie, maar een masteronderzoek. 40 punten, hoppa. Ik weet dat het stressvol gaat zijn en frustraties gaat opleveren, maar toch heb ik er zin in!
  Heel veel succes nog deze laatste weekjes :).
  Michelle onlangs geplaatst…Plantaardig wasmiddel van SeepjeMy Profile

  1. Snap ik hoor, ik had er ook zin in van tevoren! Het is toch wel leuk, zo’n groot project. Tot je er in zit hahahaha (nee valt mee hoor). Soms heb je gewoon even een scriptiedipdag en dan moet je gewoon veel chocola eten en dan komt alles weer goed!

 2. De meeste punten zijn echt verschrikkelijk herkenbaar. Ik vind het ook niet echt leuk om te doen. Ik schrijf liever met humor en lekker leesbaar taalgebruik. Niet te moeilijk, te braaf en te netjes. Heel veel succes deze maand nog. Komt vast helemaal goed!
  Celeste onlangs geplaatst…Voor jou maken we een uitzonderingMy Profile

  1. Dankjewel! Ik probeer er maar gewoon het leukste van te maken, dat is het beste 😉

 3. Ik kijk nu al een beetje op tegen volgend jaar, hoewel een scriptie op het HBO natuurlijk wat anders is dan op de universiteit. En ik zou niet weg klikken als je meer over je onderwerp zou vertellen hoor, ik ben juist wel benieuwd!
  Zina onlangs geplaatst…Mooi liedje #27My Profile

  1. Misschien dat ik er aan het einde van m’n scriptie nog wel een blogje over schrijf, over wat ik nou precies onderzocht heb enzo… Ik heb nooit een scriptie geschreven op het HBO, maar heb inderdaad wel begrepen dat het heel anders is. Op de universiteit onderzoek je sowieso vaak de saaiere onderwerpen, haha 😉

 4. HAHAHAHA de puntkomma! Oh Lisse ik hou van je, wat een heerlijk onderwerp!

  Wat iets minder heerlijk is, is dat ik volgend jaar in tweetallen moet gaan afstuderen (nieuwe regel). Argh, had ik net zo’n zin in punt 2 van je positieve lijstje..

  1. Oh BAH afstuderen met z’n 2tjes is dus zeg maar mijn hel-scenario. Halleluja dat ik ’t in mijn eentje mag doen (hoewel het best fijn zou zijn om mijn puntkomma-verdriet met iemand anders te delen, maar da’s een ander verhaal).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge