Een jaar gestopt met de pil: mijn ervaring

Vorig jaar oktober stopte ik met de pil. Ik stopte niet omdat ik wilde stoppen met de hormonen of omdat ik last had van de pil – integendeel! Ik vond de pil een geniale uitvinding. Toen ik op mijn veertiende om de twee weken ongesteld werd en mijn menstruaties minimaal 10 dagen duurde, was ik behoorlijk wanhopig en met de pil kon ik dat – HALLELUJA – gewoon reguleren en werd ik niet meer zo overdreven veel ongesteld (kon ik mijn geld ook eens aan iets anders uitgeven dan aan tampons, best fijn). Toch was ik, toen ik vorig jaar met de pil stopte, best wel benieuwd wat het met me zou doen. Ik heb de pil tien jaar geslikt en heb hier nooit last van gehad, maar je propt je lichaam wel vol met hormonen. Dus logischerwijs zou stoppen met de pil “iets” moeten doen.

Menstruatie
Ik was heel bang dat ik weer om de twee weken ongesteld zou worden. Voordat ik begon met de pil, was dit voor mij een beetje de regel. Ik was niet alleen vaak, maar ook véél ongesteld. Mijn menstruaties duurden minstens tien dagen en de tampons waren niet aan te slepen. Niet echt een relaxte situatie. Gelukkig is dit niet teruggekomen. Toen ik stopte met de pil, werd ik eigenlijk keurig na vier weken ongesteld en de maand er op gebeurde dit ook. Veel referentie heb ik niet, want weer een maand verder was ik zwanger en duurde het vier maanden voor ik weer ongesteld zou worden i.v.m. de miskraam, maar over het algemeen kwam alles na het stoppen met de pil normaal op gang. Mijn menstruaties zijn wel veranderd, maar ze zijn niet heftiger dan ze waren toen ik de pil wél slikte. Pluspunt dus. Geen hormonen en geen erge menstruaties.

Mijn huid
Dit is een dingetje. En ook de reden waarom ik dit artikel wilde schrijven.Ik heb nooit huidproblemen gehad, niet voor de pil en niet tijdens het slikken van de pil, maar sinds ik gestopt ben, lijkt mijn gezicht soms wel een vulkaanlandschap. Mijn huid is best wel verslechterd sinds ik de pil niet meer slik. Misschien denk je, als je bovenstaande foto ziet (bewust een make-up loze foto, om een zo eerlijk mogelijk beeld te geven), dat het best wel meevalt en vraag je je af waar ik in vredesnaam over zeur, maar je moet je voorstellen dat ik altijd een vrij gladde en schone huid heb gehad, zonder pukkeltjes of oneffenheden. Nu heb ik eigenlijk altijd kleine ontstekinkjes, vooral op mijn kin, rondom mijn mond en tussen mijn wenkbrauwen. Het zijn pijnlijke plekjes die echt niet prettig aanvoelen en die constant terug lijken te komen. Ik kan er soms best wel verdrietig van worden als ik in de spiegel kijk, want ik heb echt best wel veel pukkels op mijn gezicht die veranderen in grote, rode korsten. Vooral als ik ongesteld ben, is het een drama. Dan zit mijn hele gezicht onder de pukkels en zit ik echt niet lekker in mijn vel. Ik begreep vroeger wel eens dat mensen de pil juist gingen slikken tegen acné, maar bij mij lijkt er een soort van inhaalacné gaande te zijn nu ik gestopt ben. Geen idee waarom en ik weet ook niet waarom dat zo lang duurt (ik ben immers al een jaar gestopt). Wat ik wel weet, is dat ik het niet leuk vind en dat het niet echt lekker is voor je zelfvertrouwen. 

Als ik alles op een rijtje moet zetten, vind ik het niet echt een giga tip om te stoppen met de pil. Ik heb veel pukkels en hoewel ik geen hormonen binnenkrijg (wat in theorie natuurlijk heel leuk is), vind ik het uiteindelijk ook wel onhandig dat ik niet kan plannen wanneer ik ongesteld ben. Ik vind het echt shit om te zwemmen als ik ongesteld ben en ik was nu PRECIES tijdens ons weekje Frankrijk aan een prachtig meer ongesteld. Dat had ik in die goeie ouwe tijd met de pil gewoon even anders gepland – dan had ik de pil even doorgeslikt. Zijn er meer mensen die gestopt zijn met de pil? Wat zijn jullie ervaringen? 

 

2 comments

  1. Wat een eerlijke blog! Ik ben gestopt met de pil omdat ik gek werd van de hoofdpijn/migraine elke maand (een week lang!) Verder kon ik niet zo goed tegen de hormonen geloof ik (lees; laag libido etc)
    Geen pil slikken is eerlijk gezegd ook niet alles; onduidelijk wanneer het weer zo ver is (soms ineens 4 dagen eerder, of later..), ben nu heel erg ongesteld en het hele “doorslikken want vakantie” kan nu ook niet..
    Dus voor heeft allebei behoorlijke minpunten, maar voel ik me toch net iets beter zonder pil dan met pil!

  2. Ik ben de pil inderdaad gaan slikken tegen acne en om het feit dat ik gewoonweg geen cyclus had. Na 15 jaar gestopt en wederom geen cyclus. Snap dat je baalt van de acne die ineens op komt zetten en het feit dat je het niet kan reguleren. Ik vond dat ook fijn aan de pil, gewoon lekker doorslikken en zelf bepalen wanneer je ongesteld werd. En zelf ook nooit last gehad van de hormonen van de pil.
    Anita onlangs geplaatst…Op zoek naar balansMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge