Een hondje nemen

Nu wij een hondje hebben, leek het me leuk om een blogje te schrijven over “het nemen van een hondje”. Hoe gaat dat in z’n werk? Waar let je op bij het zoeken naar een leuk ras? Waar moet je op letten als je nestjes gaat bezoeken? Wat moet je kopen als je pup bijna komt? In deze blog vertel ik hoe wij dat hebben aangepakt. 

Hondenras
De hunk en ik hadden heel veel ideeën over leuke hondenrassen. Vooral over MOOIE hondenrassen eigenlijk, want de ene hond vind je gewoon mooier dan de ander. Toch hebben we ook heel erg gelet op het karakter van een hond. Wij wilden een ras dat niet het hele appartementengebouw bij elkaar zou blaffen als hij even alleen thuis moet zijn. Sommige rassen zijn gewoon niet goed in alleen zijn, dus dat moet je ook niet willen. We wilden een kindvriendelijk ras (je weet wel, voor als we ooit… nou ja, daar zijn we nog niet hoor). We wilden een ras dat goed op te voeden was en niet aggressief was. Al snel vielen er daarom een aantal rassen af. Hoewel de hunk herdershonden prachtig vindt, zijn het wel honden die een héle strenge opvoeding vereisen. Ik denk zelf dat wij goed in staat zijn om een hond goed op te voeden en consequent te blijven, maar omdat het onze eerste hond is, wilde ik toch starten met een iets “makkelijker” ras dan een herder. We maakten een lijstje met hondenrassen, waar onder andere de labrador, de golden retriever en toch ook een Zwitserse witte herder op stonden. Waarom dan toch een Zwitserse witte herder? Omdat dat een beetje de “watjes onder de herdershonden” zijn, zeggen ze. Uiteindelijk zijn we wel bij een witte herder nestje wezen kijken, maar omdat dat niet goed voelde zijn we uiteindelijk toch bij een golden retriever uitgekomen (en daar zijn we blij mee!). 

Nestjes bekijken
Hier hebben we ons goed over laten informeren. Hoewel er strenge regels zijn voor hondenfokkers, zijn er broodfokkers die puur nestjes krijgen vanwege het geld. De eerste weken van een puppyleven zijn essentieel voor de rest van het leven van je hond. Het is dus belangrijk dat je hondje uit een liefdevol nestje komt en dat de moederhond bij het nestje aanwezig is. Bezoek je een nestje waar de moederhond niet bij is? Neem dan geen pup uit dat nestje (hoe schattig ze ook zijn), want dat hoort niet. Ook moet je checken of het ras waar je voor gaat bepaalde erfelijke ziektes kan hebben. Bij veel honden is het belangrijk om te checken of de ouders van de pup HD-vrij zijn. Zo niet, neem de pup dan niet, want dan heb je grote kans dat hij na een paar jaar enorme heupklachten krijgt (en dan krijg je dus alle operatiekosten en toestanden). En zelfs als alles op papier lijkt te kloppen moet je, als je eenmaal bij het nestje bent, nog maar kijken of alles goed voelt. Wij zijn bij een nestje van Zwitserse witte herders wezen kijken waarbij alles klopte (de moederhond was erbij, de honden waren getest op erfelijke ziektes), maar wij mochten niet bij de pups (geen goed teken) en er liep een hond rond “waar iets mee was” en die we niet mochten aankijken. Genoeg reden om het niet te doen, want dat vertrouwden we niet.

Bij het nestje waar we Jake vandaan hebben voelde het daarentegen meteen goed. De mensen waren super vriendelijk (we kregen zelfs beschuit met muisjes, ahhh), de moederhond was erbij, de hondjes waren gechipt (dat is verplicht), ze hadden prikjes en wormenkuurtjes gehad, we mochten bij de puppies en het was duidelijk dat er ontzettend veel liefde voor de hondjes was. Houd er wel rekening mee dat je voor een puppy uit zo’n “goed nestje” ook behoorlijk veel geld neerlegt. Een pup uit een officieel, goed nestje kan je zo €1000 euro kosten. Daar krijg je dan wel een gezond hondje voor terug dat waarschijnlijk geen last krijgt van erfelijke ziektes (je weet het natuurlijk nooit, je kunt pech hebben, maar de kans is heel klein). 

 • Voorbereidingen: wat moet je kopen?
  De hunk en ik hadden echt veel voorpret bij het bedenken wat je allemaal nodig hebt voor een pup. Het eerste is natuurlijk ruimte. In ons vorige mini-huisje (dat dus écht heel mini was), konden we geen hondje hebben. Nu hebben we een appartement naast het bos en dat is ideaal. Traplopen is niet geweldig goed voor honden, dus we tillen Jake zolang dat kan de trap nog op. In het eerste jaar zijn de botjes nog vrij broos en is het niet goed om hem al veel te laten traplopen. Later zal hij dat moeten leren, want een hond van 40 kilo ga ik de trap niet op tillen. 

  Los van een huis (wat logisch is) kochten wij ook de volgende dingen:
 • Een bench. Jake slaapt in de bench (met het deurtje dicht) en ook als hij alleen thuis is, ligt hij in de bench. Een bench is niet zielig. Sterker nog: Jake gaat vrijwillig in zijn bench liggen, want het is zijn rustplek. Wij hebben de afspraak dat als hij zelf in zijn bench gaat liggen, we hem met rust laten. Dat is zijn signaal dat hij even alleen wil zijn of rust wil. Koop niet meteen een enorm grote bench als je pup komt, want waarschijnlijk is je hondje nog niet helemaal zindelijk en in een grote bench kunnen hondjes de ene helft gebruiken om te poepen en plassen en de andere helft om te slapen. Met een kleine bench train je meteen de zindelijkheid van het hondje, want hondjes zijn schone dieren en zullen hun eigen plekje niet vies maken. Jake heeft dus een kleine bench (en we hebben al een grotere voor als deze bench te klein wordt) en het werkt inderdaad: hij heeft nog niet geplast of gepoept in zijn bench en hij houdt het daar schoon. Bench
 • Een kussen voor in de bench. Want dat ligt lekker. 
 • Een kussen voor in de woonkamer waar hij lekker op kan liggen. Ons kussen is eigenlijk iets te hoog voor Jake, maar hij vindt het wel leuk om er op te klimmen, dus het maakt niet zoveel uit. Kussen
 • Eet/drinkbakken. Wij hebben er nog eentje extra voor in de bench. Als hij ’s nachts in de bench ligt kan hij lekker even wat drinken als hij dorst heeft. We doen niet teveel water in zijn waterbak in de bench, want dat maakt het voor hem weer moeilijker om zijn plasjes op te houden. Eet/drinkbakken
 • Hondenvoer. Meestal krijg je nog wel wat hondenvoer mee van het nestje waar je je hondje vandaan haalt. Je hondje moet al aan genoeg nieuwe dingen wennen als hij er net is, dus is het slim om hem nog even een weekje zijn vertrouwde voer te geven. Daarna kun je overgaan op ander voer. 
 • Speeltjes. Wij hebben er al een heleboel, maar we hebben nog niet alles gegeven. Het is leuk om af en toe Jake zomaar te kunnen verrassen met een speeltje. Hij heeft nu een touwtje, een botje, een balletje, een wezel (met piepje er in, dat vindt hij fantastisch) en een knuffeltje vanuit het nestje waar hij vandaan komt (dat knuffeltje draagt de geur van zijn nestje, dus dat is prettig voor Jake). 
  Jake z'n (inmiddels al behoorlijk toegetakelde) wezel met piepje.
  Jake z’n (inmiddels al behoorlijk toegetakelde) wezel met piepje.
 • Halsband + riem. Tja, handig om je hond mee uit te laten. 
 • Hondensnoepjes, omdat je je hond voor álles moet belonen. Wij geven Jake in principe gewoon alleen hondenvoer en belonen hem dus ook met hondensnoepjes of speciale vleeshapjes voor honden, maar omdat Jake gék is op banaan én omdat banaan ervoor zorgt dat honden hun eigen poep niet opvreten (ja, gats, dat doen sommige honden dus) geven wij Jake ook banaan. En dat is wel een goeie beloning voor hem, want hij is er gek op. Hondensnoepjes

  Nou, dat dus. Oef, ik klink nu echt als een hondenvoorlichtingsvrouwtje en dat wil ik helemaal niet. Ik ben gewoon heel enthousiast over het hebben van een hondje en ik kan het iedereen aanraden (mits je er de tijd, ruimte en energie voor hebt). Het is súper gezellig, er is altijd iemand blij als je thuiskomt (hoewel ik moet zeggen dat de hunk ook altijd een vrij gelukkige indruk maakt als ik thuiskom) en honden zijn gewoon verschrikkelijk leuke beesten! 

  Heb jij een hond? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge