Een baan zoeken: hoe doe je dat?

Het begint allemaal wel erg echt te worden. Bijna afgestudeerd zijn is spannend! Het einde van een fase en WAT NU?! Ik vraag het me werkelijk elke seconde van de dag af. Wat wil ik gaan doen als ik mijn scriptie ingeleverd heb? En hoe krijg ik dat voor elkaar? 

Ik zal nooit een seconde spijt hebben van mijn keuze om aan de universiteit te gaan studeren. Ik heb vier jaar lang enorm genoten van mijn studie en kan écht zeggen dat ik studeren ontzettend leuk heb gevonden (en nog steeds vind). Toen ik aan mijn bachelor Engelse- en Spaanse taalkunde begon, realiseerde ik me natuurlijk wel dat het niet echt een “beroepsopleiding” is. Je wordt niet opgeleid tot docent, tot tandarts, tot dokter of tot een ander, heel concreet beroep. Je wordt gewoon opgeleid tot onderzoeker in een bepaald vakgebied en als je afgestudeerd bent dan… tja, zoek je ’t zelf maar uit. Die vrijheid spreekt me heel erg aan. Ik denk dat ik het alleen maar benauwd had gekregen van een beroepsopleiding met het perspectief dat ik opgeleid zou worden tot slechts één beroep. Mijn universitaire opleiding is breder, vrijer, maar dus ook onduidelijker. 

De master die ik nu aan het afronden ben, is iets concreter: vertalen. Maar wil ik wel 40 uur in de week achter mijn computertje zitten? Thuis? Mwah. Ik weet niet of dat me erg aanspreekt. Ik ben een mensen-mens, dus misschien word ik daar toch wel een beetje eenzaam van. Aan de andere kant houd ik van vrijheid in mijn werk: de mogelijkheid om dingen op mijn eigen tempo en in mijn eigen tijd aan te pakken. Ik werk liever een avondje door dan dat ik ’s ochtends om 6 uur naast mijn bed moet staan. Ik vind het heerlijk om alleen aan een project te werken. Maar wat voor baan past daarbij? 

Af en toe speur ik wat vacaturesites af en dan merk ik dat ik niet zo goed weet waar ik moet beginnen. Bijna geen enkele functie sluit perfect aan bij mijn opleiding, en als ze wél aansluiten zijn er altijd mensen met meer ervaring in het vakgebied dan ik. Natuurlijk moet ik gewoon ergens beginnen. Gewoon brieven schrijven, op gesprek gaan en dan komt er vanzelf wel iets. Maar het vacatureland is zo groot en onoverzichtelijk, dat ik me soms afvraag waarom ik geen “hoe-vind-ik-een-baan-colleges” heb gehad op de universiteit. Dat was best handig geweest! 

Ben jij al afgestudeerd en heb je inmiddels een leuke baan? Hoe ben je hier aan gekomen? En scriptieschrijvers, herkennen jullie dit? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge