Bij de kaakfysio

Ik heb in mijn leven al heel wat bezoekjes aan de huisarts gebracht. De afgelopen weken was ik ook weer gezellig vaak bij mijn huisarts op bezoek. Ze onthaalt me nog net niet met koffie en een koekje, maar ons contact valt niet meer in de categorie “we zien elkaar zelden”. Het onderwerp van onze gesprekken was de afgelopen weken mijn hoofdpijn, waarbij de oorzaak onduidelijk bleef. Tot de huisarts bedacht dat de hoofdpijn misschien kwam doordat ik ’s nachts mijn kaken behoorlijk op elkaar klem. Het was het overwegen waard, dus ging ik van de week op bezoek bij een nieuw iemand: de kaakfysio.

Ik moest hier een beetje om grinniken. Toen ik vroeger op de basisschool moest opschrijven wat ik later wilde worden, stond ‘kaakfysio’ niet echt tussen de opties. Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat het bestond. Wat beweegt een mens in vredesnaam om kaakfysiotherapeut te worden? De hele dag naar andermans kaak staren lijkt me een bijzonder saaie en weinig inspirerende bezigheid (dit soort gedachten spoken trouwens ook altijd door mijn hoofd als ik bij de tandarts ben, lekker in andermans gebit wroeten, brrr).

Onderweg naar de kaakfysio probeerde ik me een voorstelling te maken van het soort persoon dat ik zou aantreffen. Ik verwachtte een persoon die zich duidelijk in een identiteitscrisis bevond en uit wanhoop maar kaakfysiotherapeut was geworden. Niets van dat al. De kaakfysio in kwestie was dan wel 20 minuten te laat, maar dat vergaf ik hem meteen toen ik ontdekte dat het een vlotte, vrolijke en leuke man was die duidelijk plezier bleek te hebben in z’n werk. Ik kreeg spontaan zin in de behandeling, want als hij er zo vrolijk van werd kon het niet anders dat ik dat ook zou worden, toch? Na het “waar-heb-je-precies-last-van-vragenrondje” moest ik mijn schoenen uit doen en op een werkbankje gaan liggen. Op mijn rug. Nou, prima. Dan doe ik dat. Ik ging liggen, in afwachting van een massage of iets anders gezelligs. Dat doet de manueel therapeut namelijk ook af en toe.

NIET dus.

In tegenstelling tot ALLES wat ik had verwacht, veranderde de vlotte, vrolijke kaakfysio in een heuse martelaar. Hij ging “even mijn kaken masseren”. Lieve mensen, als iemand ooit tegen je zegt dat hij je kaken gaat masseren, VLUCHT!!! Het is PIJNLIJK. De tranen sprongen in mijn ogen terwijl de kaakfysio zowel de buiten- als de binnenkant van mijn mond behoorlijk aan het pijnigen was. Ik vroeg me nogmaals af wat een mens in vredesnaam beweegt om kaakfysiotherapeut te worden? Hoe kan je ooit een patiënt TEVREDEN de behandelkamer laten verlaten na die verschrikking? Hoe kan je met jezelf leven? Ik begreep er niets van. Terwijl de kaakfysio in kwestie me af en toe vertelde hoe verschrikkelijk gespannen mijn kaakspieren waren (nee, echt?!), zei hij ook dat hij verwachtte dat de behandeling effect zou hebben. Dat mag ook wel, ja. Auw.

Ik stapte, nog helemaal beduusd van de behandeling, op mijn fietsje, terug naar huis. Ik slikte even. En nog een keertje. En daarna nog een keertje. Voelde ik dat nou goed? Tijdens de afgelopen hoofdpijn-maanden heeft mijn rechteroor de hele tijd dichtgezeten. Alsof je in het vliegtuig zit, zeg maar, en dat dan vier maanden achter elkaar. Bloedirritant en pijnlijk. Ik wist wel dat je kaken en oren met elkaar in verbinding staan, maar dit had ik niet kunnen bedenken. Na 4 maanden een dicht oor, ging mijn oor na de behandeling (a.k.a. martelgang) bij de kaakfysio opeens open. WHUT?

En nu, een paar dagen verder, heb ik voor het eerst in wéken een ochtend zonder ibuprofen geleefd en gaat het een beetje beter. Dus, lieve, vlotte, vrolijke kaakfysiotherapeut, doe je ding maar als ik volgende keer weer langskom. Ik vind je een held!

4 comments

  1. oh.. De kaakfysio, wat een marteling inderdaad! Gelukkig helpt het wel bij jou en hopelijk wordt het dus alleen maar beter!

  2. Hier had ik echt nog nooit van gehoord. En ik heb toch ook regelmatig last van hoofdpijn. En half dichte oren. Oeh wat is zelf doktertje spelen toch leuk. Haha nee, maar zeker goed om over je ervaring te lezen! Het klinkt als iets vreselijks, de kaakfysio, maar als het resultaat oplevert is dat het wel waard geloof ik!
    Michelle onlangs geplaatst…Project blogreanimatie + Fashion Revolution dayMy Profile

  3. Wow, wat bizar hoe goed het werkt dan. Ik had ook nog nooit gehoord van een kaakfysiotherapeut, lijkt me nou ook niet echt een droomberoep.
    Zina onlangs geplaatst…Mooi liedje #23My Profile

  4. Hier heb ik ook nog nooit van gehoord haha, maar wat ontzettend fijn dat het baat heeft gehad. Ondank de pijn die je gehad hebt lijkt me heerlijk dat er iets is wat voor je werkt!
    Tamarah onlangs geplaatst…Hello mei 2015My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge