5 studentendingen die ik niet ga missen

Het studentenleven zit er bijna op. Ik kan altijd een beetje melancholisch worden van dit soort momenten in het leven. Ik sluit een fase af en die krijg ik niet meer terug. Het haalt de dramaqueen in mij naar boven. Gelukkig heb ik een fantastische baan in het vooruitzicht in de keuken van een lunchroom en is de nieuwe fase waar ik in stap ook weer een nieuw avontuur. Het is maf om het zogenaamde onbezorgde studentenleventje achter me te laten, maar ik moet mezelf niet voor de gek houden. Het studentenleven was heus niet altijd fantastisch en de fase waarin ik nu stap heeft ook echt voordelen. Hieronder beschrijf ik 5 dingen die bij het studentenleven horen, maar die ik NIET ga missen! 

Studeren

1. Uitslapen is fijn, maar een ritmeloos leven niet
Ik ben echt een uitslaapmonster. Het liefst zou ik een ritme hebben waarbij ik om 2 uur ’s nachts ga slapen en elke dag rond een uur of 11 opsta. Ideaal lijkt me dat. Helaas zit de wereld niet zo in elkaar, maar in die illusie heb ik wel even geleefd. Als student kan dat namelijk best. Ik vond het altijd héérlijk dat ik vaak gewoon zo lang kon slapen als ik wilde, maar ik vergeet snel dat ik me daardoor ook vaak heel moe en onrustig heb gevoeld. Het leven zonder ritme is niet altijd goed voor je lijf. Als ik straks werk krijg ik wat meer een ritme en dat kan ik goed gebruiken!

2. Altijd geldtekort
Ik stond niet elke maand rood, maar het studentenleven is ook niet echt royaal op financieel gebied. Ik heb het geluk gehad dat ik een bepaalde periode van mijn studententijd als vertaler heb kunnen werken. Daardoor verdiende ik meer dan de gemiddelde student. Toch was het altijd wel rekenen met mijn studentenloontje. In het werkende leven is het wel prettig dat je iets meer geld te besteden hebt en daardoor iets minder krap zit aan het einde van de maand. Hoewel…. als ik meer geld te besteden heb, geef ik waarschijnlijk ook meer geld uit en is het aan het einde van de maand alsnog op. De betekenis van het woord sparen is me nog nooit helemaal duidelijk geworden.

3. Tentamenweek
Man, wat ga ik dat NIET missen, zeg. Tentamenweken waren gewoon poep. Ja. Dat mag gezegd. Ik kan alleen maar goed leren onder druk, wat betekent dat ik altijd de dag of de avond van tevoren aan mijn tentamens begon. Ik haalde alles uiteindelijk gewoon, waardoor de volgende keer ook niet eerder begon met leren. Die lange nachten met mijn neus in de boeken en die slopende dagen in de bieb, pfffffff. Mijn hersenen kraken er nog van. Doei tentamenweken!

4. Studeren gaat altijd door
Of je nou op de universiteit bent of thuis, er ligt altijd wel studiewerk op je te wachten. Voor ik aan deze studie begon heb ik een tussenjaar gedaan waarin ik een jaar lang gewerkt heb. Ik vond het heerlijk dat ik na sluitingstijd van de winkel waar ik werkte gewoon KLAAR was met werken. Thuis had ik vrije tijd en hoefde er niks meer te gebeuren. Dat is met studeren niet zo. Als je na een lange dag colleges volgen thuiskomt, moet er altijd nog wel wat gebeuren, terwijl je dan veel liever op de bank hangt met een goeie film.

5. Nooit meer een scriptie schrijven
Want even eerlijk: studeren is leuk, maar een scriptie schrijven niet. Gewoon niet. Echt niet. Het is eenzaam kluizenaarswerk, geschikt voor mensen die ervan houden om de hele dag achter hun computer door te brengen zonder een levend wezen te spreken. Niks voor mij, want ik heb eeuwig behoefte aan interactie met andere levende wezens en ben het staren naar een beeldscherm vrij snel zat. Ik denk dat ik een taartje (of tien) eet als ik mijn masterscriptie ingeleverd heb. Ik kijk er nu al naar uit.

Nog een maandje (of twee) en dan hoop ik mijn scriptie in te leveren en definitief de universiteit te verlaten. En dan ga ik lekker andere dingen doen die óók heel leuk zijn. Want even eerlijk, bovenstaande vijf dingen waren misschien niet altijd even fantastisch, maar ik had mijn studententijd voor geen goud willen missen! 

One comment

  1. Oef daar is wel een boel van herkenbaar ja! Ik moet nog eventjes door, maar soms ben ik het studeren zó zat he. Ik haal er ook niet echt meer voldoening uit, dus dan wordt het al helemaal deprimerende ellende haha. Maar ik ga aan mijn onderzoek beginnen en hopelijk is dat wel voldoenend :). Dan nog een jaar vol stages e.d. want beroepsopleiding. Wie stopt dat ook in het 6e jaar?! Oooh wat een zelfmedelijden haha. Het heeft ook voordelen gelukkig!
    Michelle onlangs geplaatst…Update: druk druk druk!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge