Wat je luncht als je geen brood eet.

Brood. Soms word ik er een beetje moe van in Nederland. Bij het ontbijt. Bij de lunch. Soms zelfs bij het avondeten als we geen zin hebben om te koken. Bleh. Ik heb brood nooit zo interessant gevonden. Pindakaas daarentegen vond ik wel interessant, dus dat was een troost en dat deed ik dan op mijn broodje. Het liefst zo dik mogelijk met plakjes komkommer of jam er bovenop (jaahaa dat is lekker!!).

Hoewel ik het-leed-dat-brood-eten-heet een beetje had verzacht met mijn eeuwige liefde voor pindakaas (van Calvé!) deed er zich na een tijdje een volgend dilemma voor: ik kreeg buikpijn. Zo’n nare steek onderin m’n buik waardoor zitten, lopen en eigenlijk alles zeer deed. Mijn lichaam is altijd een beetje een treurig gevalletje geweest met kwaaltjes en dingetjes en narigheid, dus ik dacht ‘dat het wel weer over zou gaan’, maar dat gebeurde niet. Ik had alle e-nummers inmiddels al woest het huis uitgejaagd en wist van gekkigheid niet wat het moest zijn. Tot ik overal opeens boeken zag liggen over broodbuiken. Nadat enkele familieleden ook vertelden dat ze buikpijn kregen van brood ging er een lampje branden.

Ik ben altijd vrij impulsief geweest met alles. Toen ik jaren geleden van de ene op de andere dag besloot vegetariër te worden zou ik ’s avonds bij mijn ouders gaan eten en ging ik er zonder ze te informeren vanuit dat ze ook wel begrepen dat ik die niet-vegetarische pizza dus écht niet ging eten. Iedereen dacht dat ik na 2 dagen toch besloot dat mijn leven zonder vlees en vis werkelijk armoedig was, maar ik bleef toch ruim 2 jaar het vegaleven leiden. Wat was het een mooie tijd.

Maar over die impulsiviteit. Zo ging het ook een beetje met brood eten. Krijg ik buikpijn van brood? Dan moet ik het niet. Ik heb letterlijk de laatste boterhammen die ik nog in huis had in de dakgoot gelegd voor eventuele vogeltjes (wat later muizen bleken te zijn, ieeeuw!) en zei het Nederlandse bammetje voorgoed gedag als lunch. Ongeveer dan hoor. Af en toe kan het even niet anders en dat is ook niet zo erg. Ik moet toch af en toe aan mijn pindakaasverslaving toe kunnen geven.

Een vraag die me al tweehonderdvierenveertigduizend keer gesteld is (okéé ongeveer dan) is wát ik dan in vredesnaam lunch als ik geen brood eet. Ik geef toe, het vraagt wat creativiteit, maar ik was al wel een klein beetje creatief geworden na mijn veggie-life. En er zijn genoeg lekkere alternatieven.

♥ Quinoasalade. Eén van mijn favorieten. Quinoa is heel erg lekker, makkelijk en te combineren met ongeveer alles. Ik maak meestal een quinoasalade met rucola, paprika, tomaat, komkommer, feta, cashewnootjes (liefst ongezouten) en soms een beetje olijfolie.
074

♥ Ei. Want een ei hoort erbij. Nee grapje, een ei hoort er helemaal niet altijd bij, maar in het geval van een lunch is het heel erg lekker. Voordeel van ei is ook dat je er heeeeel lang vol van zit. En nog iets leuks van ei: je kunt er mee variëren en daar hou ik van! Soms maak ik scrambled eggs, wat ik dan roerbak met groente zoals spinazie, paprika of tomaatjes. Ik hou er ook van om een omeletje te maken met zoveel mogelijk groente, een beetje kaas én rozemarijn (want rozemarijn is één van de allerbeste kruiden op de hele wereld!). Je kunt je eitje ook gewoon koken en lekker opeten met wat nootjes en kaas erbij. Mjam!
2013-10-08 12.36.56

♥ Chiapunch. Ooit zag ik mijn huisgenootje chiapunch eten en toen moest ik bijna huilen omdat ik het zo erg voor haar vond, want het zag er echt heel vies uit. Maar toen ze me een paar dagen later toch zo ver had gekregen om het een keertje te proberen was het eigenlijk heel lekker. Officieel zeggen ‘ze’ (en wie ‘ze’ zijn weet ik zelf eigenlijk ook niet, dus daarom luister ik er misschien niet zo goed naar) dat je chiazaad moet laten weken in water. Ik vind water wel fijn, maar het smaakt naar niks. Omdat chiazaad ook naar niks smaakt moet je het wat gezelliger maken en week ik mijn chiazaad in sinaasappelsap (versgeperst dan wel). Daar doorheen doe ik dan een appeltje (in stukjes gesneden), wat extra pure chocolade (minstens 85%), nootjes en soms een banaantje.
2013-12-05 09.57.31

♥ Smoothie. Heel erg veel hartjes voor smoothies! Als je een handige, grote beker koopt waar je voldoende smoothie in mee kunt nemen naar je studie/werk/whatever kan een smoothie prima door voor een gezonde, voedzame lunch. Ik haal zelf mijn inspiratie uit Het Groene Smoothies boek waarin hele lekkere recepten staan.

… Natuurlijk lunch ik nog wel meer, maar begin hier eerst maar eens mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge