Speltbroodje met rozemarijn en noten

Ik heb officieel ruzie met onze oven. Ik had bedacht dat ik – heel zen – op zaterdag een broodje ging bakken. Ik krijg dan een soort ideaalplaatje in mijn hoofd. Man en hond gezellig in de woonkamer met een kop koffie, ik in de keuken, waar ik een broodje bak. Een huis dat ruikt naar versgebakken brood, terwijl wij op de bank genieten van het leven en bladiebladiebla. Nou, zo ging het dus niet. Ik stond te schelden in de keuken omdat die ()#*%(@#) oven er drie kwartier over deed om voor te verwarmen. En toen ‘ie eenmaal voorverwarmd was, was er ook niets meer aan de hand en deed ‘ie prima z’n werk, maar ik heb wel ingezien dat ik flink goed moet plannen met deze oven. 

Gelukkig haalden we deze stress op zondagochtend in, toen we – nu dus wél heel zen – aan tafel ontbeten met dit broodje. Niet helemaal super vers meer, want hij was de dag ervoor gebakken, maar jum! Als je nooit brood eet, is het écht een delicatesse om te ontbijten met een zelfgebakken broodje. Er zit overigens niet echt een idee achter de ingrediënten in dit broodje. Ik houd gewoon intens veel van rozemarijn en ik liep in de winkel tegen pompoenpitten, hazelnoten en rozijntjes aan. Stel het je zo voor: ik struin gewoon door de Albert Heijn en laat me verrassen. Nou, dat werd dus dit. En ik vond het prima gelukt. Als je een broodje wil bakken dat je echt met álles kunt beleggen (van hagelslag tot pindakaas), kun je de rozemarijn beter weglaten. De rozemarijn geeft het broodje een ietwat hartige smaak en dat combineert niet zo goed met zoet broodbeleg. Een plak oude kaas is daarentegen wél een goed idee. 

Speltbroodje

Ingrediënten:
400 gram speltmeel
100 gram maïsmeel
4 eetlepels lijnzaad
1 zakje gist
360 ml lauwwarm water
1 theelepel zout
1 handje verse rozemarijn
95 gram hazelnoten (bakje van de AH)
een handje pompoenpitten
een handje rozijnen

Hoe?
1. Doe het water en de inhoud van het zakje gist in een beslagkom en laat dit 5 minuutjes staan. Zo kan het gist gaan werken. Zorg ervoor dat je water niet te warm is, anders werkt het gist niet goed.

2. Voeg het lijnzaad, het speltmeel en het maïsmeel toe en kneed dit goed door. Het kneden kan met de hand, maar kan ook in de keukenmachine (mits je een deeghaak gebruikt).

3. Laat het deeg een uur rijzen in een beslagkom met een warme doek over de beslagkom heen.

4. (een uur later…) Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de doek van de beslagkom af, als het goed is, is je deegbol groter geworden. Voeg de hazelnoten, de pompoenpitten, de rozijnen, het zout en de verse rozemarijn toe aan het deeg. Kneed dit nog even goed door (bij voorkeur met de hand en niet met de keukenmachine).

5. Leg het broodje op een bakplaat in de oven en laat het in 50 minuten mooi bruinbakken.

TIP: Dit broodje heeft al zoveel smaak van zichzelf (dankzij de rozemarijn) dat het eigenlijk het lekkerste is als je het brood gewoon eet met een plakje (oude) kaas.

One comment

  1. Oeeeh dat ziet er heel lekker en vooral heel voedzaam uit! Ik dacht altijd dat je een broodbakmachine (?) nodig had om brood te bakken, maar het kan dus ook gewoon in de oven? Misschien probeer ik het ooit nog eens, who knows! Liefs!
    Stella onlangs geplaatst…Het “lekker in mijn vel” projectMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge