Kaas-ui brood

Ik eet weinig brood. Sowieso geen tarwebrood, want dan lig ik de rest van de dag met buikpijn op bed. Speltbrood eet ik wel af en toe en daar geniet ik dan ook extra van. Waar ik het allerallerallermeest van geniet op broodgebied is vers brood. Van dat lekkere, knapperige, net-uit-de-oven-brood…. 

… dus dat maak je dan gewoon zelf! Twee weken geleden had ik mijn primeur en maakte ik zelf een speltbroodje. Dat was zo’n succes dat ik de smaak te pakken kreeg (letterlijk en figuurlijk). Ik bakte een kaas-ui broodje. Lekker voor bij de borrel, of gewoon als lunch. De hunk en ik vonden het een grandioos succes, afgezien van het feit dat ons hele huis de rest van de dag een penetrante uiengeur had (soms moet je offers brengen, hè)… 

Kaas-ui brood

De ingrediënten:
zakje gist (7 gr)
360 ml lauw water
100 gr havermout
400 gr speltmeel
10 zongedroogde tomaatjes (niet degene die in olie zitten, maar écht de gedroogde tomaatjes)
4 el lijnzaad
2 grote uien
150 gr 48+ kaas (geraspt)
handje zonnebloempitten
snufje zout 

Hoe? 
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 

2. Vul een beslagkom met het water en doe het gist hierbij. Laat dit 5 minuten staan zodat het gist kan activeren. 

3. Voeg na vijf minuten het lijnzaad, de havermout en het speltmeel toe en kneed dit goed door (tip: als je ringen draagt, doe die dan af, drama om het deeg van de ring af te krijgen). Laat dit deeg een uur rusten met een doek er overheen op een plek waar het ongeveer 20 graden is. 

4. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaatjes en de twee uien in grote stukken. 

5. Voeg, als het deeg een uur gestaan heeft, de tomaatjes, de ui, het zout, de geraspte kaas en de zonnebloempitjes toe en kneed dit door. 

6. Laat het brood 50 minuten lang in de oven gaarbakken. Snijd het daarna lekker in plakken. Tip: dit brood is lekker bij de borrel met een plak kaas of pesto.

 

Kaas-ui brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge