Home-made tortilla’s

I LOVE TORTILLA’S

Nee maar echtMijn liefde voor tortilla’s gaat zo diep dat ik mijn e-nummerangst ervoor aan de kant zet. Ik maak er quesadilla’s van, ik vul ze voor het avondeten met kip en groenten, ik neem ze mee als lunch en ik ben zo gek op tortilla’s dat ik ze zelfs gewoon droog eet. Ik kan er intens van genieten om een droge tortilla in stukjes te scheuren en lekker op te smikkelen. Soms ben ik een beetje raar.

Zoals ik in deze blog al zei zitten de tortilla’s van de supermarkt vol met e-nummers. En niet een beetje e-nummers.. Echt alle soorten en maten zijn vertegenwoordigd in één van mijn favoriete producten van de supermarkt. Stiekem moet ik altijd een beetje huilen als ik weer toegeef aan mijn tortilla-verslaving, want er zit echt heel veel conserveringszooi in. Gelukkig is daar de hunk (= eeuwige held) die met een ideetje kwam: we gaan zelf tortilla’s maken.
Omdat ik soms heel erg overenthousiast op dingen kan reageren sprong ik meteen van mijn stoel en werd besloten dat we deze week bij het avondeten zelf tortilla’s zouden gaan maken.

De hunk en ik hebben een pittig goeie deal die eigenlijk wel heel prima werkt voor ons: hij maakt (meestal, behalve als we pancakes eten) het ontbijt omdat ik langer mijn ochtendproces wat langer is (lees: ik sta een uur voor de spiegel te sikkeneuren dat ik niet weet wat ik moet aantrekken) en ik maak vrijwel altijd het avondeten. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, want ik maak dus ook wel eens ontbijt (= pancakes) en hij maakt ook wel ‘ns avondeten, maar in de regel is dit ongeveer hoe het gaat. Bevalt ons allebei prima, want ik heb ’s ochtends werkelijk geen seconde meer over om nog een bakje havermout te maken. Lieve hemel, ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan zou moeten halen. Misschien zou ik dan wel om 4 uur ’s ochtends op moeten staan. Anyway, ik vind avondeten maken leuk en de hunk vindt mijn creaties meestal wel leuk (behalve als ik er courgette of quinoa of aubergine in stop, wat ik soms wel eens doe whoooops).
Daarom maakte ik de tortilla’s.

Soms heb ik wel eens van die nachtmerries dat ik mijn trouwring kwijtraak en zo’n nachtmerrie had ik tijdens het maken van de tortilla’s. Als je alle ingrediënten bij elkaar mikt en er een mooi deegje van wil kneden plakt het zo erg dat ik bang was dat mijn trouwring er in zou verdwijnen. Ik kreeg een soort angstbeeld dat ik dan toch maar de tortilla’s zou bakken, één van ons bij het avondeten een hap van de tortilla zou nemen, de trouwring per ongeluk zou doorslikken en ohhhhh…… Het was dus even stress, maar de ring is gered. Halverwege het tortilla-maak-proces heb ik m’n handen maar even gewassen en m’n ringen af gedaan. Mocht je een ring bearer zijn, net als ik, doe je ringen dan even af voor je begint aan dit o-zo leuke, maar o-zo plakkerige recept.

Home-made tortilla's

De ingrediënten:
200 gr speltbloem
125 ml water
1 el olijfolie
1 mespunt zout

Hoe?
Doe de ingrediënten bij elkaar in een beslagkom, doe je trouwring af en kneed het tot een mooi (en dus heel plakkerig) deeg.
Laat het deeg een 40 minuutjes rusten in de beslagkom met een vochtige theedoek over de kom heen.
Pak na 40 minuten het deeg uit de kom en besprenkel je handen, je deeg en je aanrecht met (een royale hoeveelheid) bloem. Verdeel het deeg in 6 bolletjes en maak van elk bolletje een platte tortilla door het deeg plat te maken en uit te rollen (een deegroller is hierbij handig).
Pak een koekenpan, doe hier een klein beetje olijfolie in en bak je tortilla’s goudbruin.

Je kunt je tortilla’s vullen met alles wat je wil! Wij aten het met kip, gewokte groente, rucola een beetje jalapeño-saus en geraspte kaas. Lekkerrrrrr!

One comment

  1. Hmmm heerlijk eigen gemaakte tortilla’s, ook zoveel gezonder als je het zelf maakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge