Een variant op Shashuka

Eindelijk weer een recept! En het ontstond spontaan. Oh the joy of being a ZZP’er… Tijd om lunch te maken; elke dag opnieuw. En zo ontstond dit recept. De dag van tevoren maakten we lasagne en tot grote frustratie van de hunk snijd ik altijd véél te veel groente voor onze mini-ovenschaal. Hij begint dan altijd te klagen dat lasagne gewoon zou moeten bestaan uit lasagnebladen, vlees, saus en kaas, maar dan worden we tonnetje rond. En dus snijd ik groenten. Champignons, wortel, paprika, uitje… En daar hielden we dus een heleboel van over. Om de hunk gerust te stellen (hij zag alle groente al verdwijnen in de lasagne — dan zou er HELEMAAL NIETS meer overblijven van de smaak), stelde ik voor om er de volgende dag ratatouille van te maken (hier reageerde hij ook niet echt enthousiast op, want: groente in saus = saai). Maar toen ik de volgende dag klaarstond om ratatouille in elkaar te flansen, bedacht ik me dat ik al lang de droom koester om shashuka te maken (OK, dit klinkt dramatischer dan het is, maar ik wil al eeuwen een keer shashuka eten en toen kwam ik een keer in een cafeetje waar ze het hadden, toen bestelde ik het en toen WAREN DE EIEREN OP POTVERDORIE – vandaar mijn diep gekoesterde wens). En dus werd het shashuka. 

… en zelfs de hunk vond het lekker. En als hij het lekker vindt, is een recept gelukt. Mijn recept is overigens een variant op shashuka, want mijn eitjes zijn door de saus heen geroerd en dit zijn kleine gestolde stukjes ei geworden die de saus nét iets romiger maken. Zo hoort het natuurlijk niet, want bij shashuka hoor je de eitjes écht op de saus te zien liggen (met dooier en al), maar waarom iets maken wat iedereen al maakt? Tot zover mijn shashuka-verhaal; ga het vooral lekker klaarmaken en opeten (kan als ontbijt, lunch en avondeten!).

De ingrediënten (voor 2 hongerige personen): 
250 gram champignons 
1 rode paprika 
3 winterpenen
1 courgette 
1/2 ui  
3 romatomaten
2 kleine blikjes tomatenpuree 
2 eieren 
2 sneetjes speltbrood (of gewoon brood, als je anti-hippie bent zoals de hunk)
1 tl cayennepeper 
1 tl gedroogde tijm 
1 tl gedroogde rozemarijn 
1 tl basilicum
2 tl gedroogde oregano
olijfolie
peper en zout naar smaak 

*** En je hebt een staafmixer nodig. Dit is uiteraard géén ingrediënt, want het lijkt me slecht voor je tanden, maar ik zet het toch maar even bij de ingrediënten in het kader van handig enzo.

Hoe?
1. Snijd de romatomaten in vieren en mix ze fijn met de staafmixer. Voeg vervolgens de twee blikjes tomatenpuree en mix dit mee. Kruid de saus bij met peper en zout en doe dit in een klein steelpannetje. Laat het 5 minuten op laag vuur sudderen vanaf het moment dat het kookt. 

2. Snijd de champignons in vieren en snijd de halve ui in kleine stukjes. Bak deze in een droge pan (geen olie dus!) tot de champignons vocht loslaten. Voeg daarna de halve ui én de olijfolie toe en laat bakken tot de ui glazig wordt. Snijd, terwijl dit bakt, de paprika, de courgette en de 3 winterpenen in stukjes en voeg dit bij de champignons en de ui in de pan. Doe hier, indien nodig, nog wat olijfolie bij, voeg 1 tl gedroogde oregano toe en laat dit 10 minuutjes op laag vuur staan. 

3. Voeg de saus toe aan de groenten in de koekenpan. Voeg vervolgens ook alle kruiden toe (1 tl cayennepeper, 1 tl gedroogde tijm, 1 tl gedroogde rozemarijn, 1 tl basilicum, t tl gedroogde oregano) en laat dit nog 5 minuten sudderen. 

4. Breek de twee eitjes in een apart kommetje. Maak een kuiltje in je saus in de koekenpan en doe hier de eieren in. Doe een deksel op de koekenpan en laat dit 8 minuten sudderen. Na 8 minuten is het ei grotendeels gestold. Ga vervolgens alles door elkaar roeren (je maakt het ei dus “kapot”; geen hele dooiers meer). Laat het hierna nog 5 minuten staan met het deksel op de pan. 

5. Pak vervolgens een andere pan waarin je een beetje olijfolie verhit. Leg hier, als de olijfolie heet is, een sneetje speltbrood in en rooster het brood tot het mooi knapperig is. Draai het broodje daarna even om en laat de andere kant ook mooi knapperig worden. Doe dit ook met het tweede sneetje speltbrood. Let wel op: dit verbrandt snel, dus houd het goed in de gaten! 

6. Verdeel de shashuka over twee bakjes en snijd de speltbroodjes doormidden (schuin is het mooist). Steek de speltbroodjes in het bakje en eetsmakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge