Baking-to-do-list: Suikervrije appelcranberrytaart

Jaaaaaaa hoor, daar is ‘ie weer: mijn baking-to-do-list!

Omdat ik mijn goeie detoxgedrag nog even voort wilde zetten bedacht ik dat ik deze week de suikervrije appelcranberrytaart wilde bakken. Nog even in de gezonde sferen blijven (en vergeten dat er een half potje honing in het recept zit 🙂 )…

Het recept was van de Allerhande, maar ik was er niet helemaal happy mee. Het deeg wilde niet goed stevig worden en bleef een natte, zompige substantie (kwam denk ik door de hoeveelheid honing). Ik heb er wat extra volkorenbloem doorgegooid in de hoop dat het deeg wat steviger zou worden, maar het bleef slap en nat.
Daarna bedacht ik dat de smaak vast wel OK zou zijn en dat ik het maar gewoon in een taartvorm ging mieteren. Ik voelde me heel slim, want ik heb eerst alleen het deeg (zonder vulling dus) in de oven gezet, maar toen zakte mijn natte deegprutje langs de zijkanten van de taartvorm naar beneden zodat er alleen nog een laagje “deeg” op de bodem van de taartvorm lag.
Ik was inmiddels zó teleurgesteld, omdat ik me verheugd had op een lekker stukje taart dat ik mijn al geschilde appeltjes maar gewoon op het deegprutje gooide en het geheel in de oven zette. En het resultaat was heel erg lekker! Het was toen het uit de oven kwam meer een appelprutje dan een taart, maar de smaak was er niet minder om (toch die honing).
Na twee dagen in de koelkast stijfde de bodem mooi op en leek het toch een beetje op een appeltaart.

Het recept volgens Allerhande is dus niet helemaal okee. Ik ga deze taart nog een keer maken en dan de samenstelling van het deeg iets veranderen om te kijken of het wat steviger wordt.

Maar voor nu toch even de ingrediënten:

125 gram volkorenbloem
60 gram havermout
100 ml kokosolie
175 gram honing (dit moet dus minder)
1 ei
2 eetlepels gemalen kaneel
1 theelepel zout
50 gram gedroogde cranberry’s
300 gram goudreinetten
300 gram jonagold

Wat doe je met de ingrediënten?

Gooi de bloem, havermout, olie, 125 gram honing, het ei, 1 eetlepel kaneel en het zout in een beslagkom en mix het drie minuten tot een stevig deeg.

Bedek de taartvorm (ingevet) met het deeg (als je dus de juiste samenstelling van het deeg hebt gevonden zodat het goed stevig is). Schil de appels, snijd ze in stukken, doe de laatste eetlepel kaneel, de cranberry’s en de laatste 50 gram honing erbij en roer even om. Gooi alles in de taartvorm en bak het 45 minuten lang in de oven.

Note:
Ik heb zelf de oven iets hoger gezet en ga dus volgende keer minder honing, meer bloem en een extra eitje in m’n deeg doen om te kijken of dat helpt.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge