Rauwe kaneelcheesecake met dadels en noten

Technisch gezien zou je voornamelijk taart moeten eten op verjaardagen. Ik hou alleen zoveel van taart dat ik me daar niet helemaal aan hou en eigenlijk veel te vaak taart maak (en dus ook eet). Afgelopen week was ik jarig en dat vond ik, net als eigenlijk elke andere gelegenheid, een mooi moment om taarten te bakken.

Het idee om deze rauwe kaneelcheesecake te maken zat al maanden in m’n hoofd, maar het kwam er steeds niet van. Voor m’n verjaardag wilde ik iets speciaals bakken en vond ik dat het er maar eens van moest komen. Het was ook écht een van de leukste taarten die ik ooit gebakken heb, want het is net even anders dan andere taarten. Geen standaard appeltaartbodem, maar een bodem van dadels en ongezouten cashewnoten. Geen cheesecake die in de oven moet, maar eentje die moet opstijven in de koelkast. Het leek me wel wat.

Cheesecake is mijn allerfavorietste taart van de hele wereld. In ons favoriete koffietentje van Amersfoort (de Corazon Coffee) neem ik regelmatig een cheesecake (oké, dit klinkt alsof ik er elke week kom, dat is niet zo hoor). En die ene zeldzame keer dat ik bij de Starbucks een taartje neem, neem ik ook altijd de cheesecake. Wel een beetje saai en niet echt leven op het randje, maar ja. Ik wil gewoon genieten.
Als de hunk en ik ergens gaan eten neem ik vrijwel altijd hetzelfde. Gewoon omdat ik dan zeker weet dat ik iets bestel dat ik lekker vind en niet de helft hoef te laten staan. De hunk bestelt bijna altijd iets wat ‘ie nog nooit gegeten heeft. Hij is namelijk echt heel avontuurlijk, de hunk. Het resultaat is alleen wel dat hij soms iets voorgeschoteld krijgt wat NIET lekker is en ik tegenover hem zit te smullen van die cheesecake die ik altijd neem.
Daarom neem ik gewoon altijd hetzelfde. Dat sikkeneurige gezicht van de hunk als hij iets smerigs heeft besteld is echt een waarschuwing.

Ik zal eerlijk zijn: het is een risico om deze taart te bakken. Waarom? Omdat hij er na afloop zooooohooooooo lekker uitziet. Ik had de taart een dag voor m’n verjaardag gebakken, dus de hunk en ik moesten 24 uur overleven met deze taart in de koelkast zonder ‘m op te eten. We bleven standvastig, want we hebben geen hap op (oké, we hebben wel een likje uit de beslagkom genomen tijdens het taart-maak-proces), maar het waren de zwaarste 24 uur uit ons getrouwde bestaan. Het klinkt misschien een beetje streng, dat je niet aan de taart mag komen terwijl ‘ie in je koelkast staat, maar ik vond het ook een beetje rude om mijn bezoek de laatste kruimels van de cheesecake aan te bieden omdat de rest al op is.

Het recept? Easypeasy. Het voordeel van dit recept? Er zit geen rauw ei in, dus je kunt ook gewoon de hele beslagkom leeglepelen als je geen zin hebt om de cheesecake 4 uur te laten opstijven in de koelkast. Dat ziet er daarentegen wel minder pretty uit. Je moet ’t zelf weten.

Rauwe cheesecake met mes

 De ingrediënten:
250 gr verse dadels
200 gr ongezouten cashewnoten
1/2 tl zout
400 gr monchou
1 vanillestokje
100 gr lichte basterdsuiker
200 ml biologische slagroom
2 el cacaopoeder
2 tl kaneel

Hoe?
Maal eerst de dadels, de cashewnoten en het zout fijn met de staafmixer (of met de keukenmachine als je een geluksvogel). Leg bakpapier in je springvorm en verspreid het dadel-notenmengsel over de bodem van de springvorm. Zet dit in de koelkast tot je klaar bent met de vulling.

Klop de monchou los en voeg de inhoud van je vanillestokje toe (in de lengte opensnijden, merg eruit halen en dat toevoegen aan de monchou). Voeg de kaneel en de basterdsuiker toe en meng alles tot een romig geheel. Klop in een andere kom de slagroom stijf (als je geen lamme arm wil krijgen gebruik je hiervoor de mixer). Voeg de slagroom met een spatel toe aan het monchoumengsel.

Haal je bodem uit de koelkast en giet je monchoumengsel in de springvorm. Laat het minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Haal na 4 uur de taart uit de koelkast. Knip stroken bakpapier van ongeveer 2 cm en leg deze op je taart met elke keer 2 cm er tussen. Strooi met een zeef het cacaopoeder over je taart heen en bewonder het resultaat!

 

9 comments

  1. Hmmm, klinkt enorm lekker! Waar is mijn stukje taart? 😉

    1. Hij was ook enorm lekker! Ik zou ‘m als ik jou was snel gaan maken 😉

  2. Oeeeh, dit ziet er te lekker uit! Cheesecake wint het bij mij ook altijd van alle andere opties.

    1. Ja he! Kan eigenlijk geen enkele taart tegenop!

  3. Ha Lisse,
    Eerst wil ik even gezegd hebben dat je site super leuk is!
    Daarna waarvoor ik reageer; ipv lichte basterdsuiker kan je ook lichte palmsuiker(of kokosbloesemsuiker) gebruiken. Voor de psyche maakt dat de taart net even wat gezonder 😉
    Ik heb de taart nog niet gemaakt, ga dit wel binnenkort doen!

    1. Goed idee ja! Ik ga het binnenkort eens uitproberen en de smaak testen! Thanks 🙂

  4. […] Kaneelcheesecake Toen ik dit voorbij zag komen maakte mijn hongerige hart een sprongetje. En je schijnt er ook nog geen masterchef voor te hoeven zijn om een redelijk goed resultaat neer te zetten. […]

  5. Hoi Lisse,
    Ik heb gisteren je taart gemaakt voor de verjaardag van Lynn. Was erg lekker maar wel een foutje ontdekt , er moet maar 1 theelepel kaneel in ipv 2 eetlepels. Ik heb kokosbloemsuiker gebruikt. Ik vind je blog en je recepten erg leuk.
    Groetjes Nora

    1. Hé Nora, je hebt helemaal gelijk, de bedoeling was dat het 2 tl was ipv 2 el. Thanks! Blij dat jullie van de taart genoten hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge