Gezonde perentaart met vijgen

Ik ben een echte fruitliefhebber. Ik kan met 100% zekerheid zeggen dat ik elke dag heel braaf 2 stuks fruit eet. Waar de hunk gruwelt van kiwi’s eet ik er het liefst vier achter elkaar (vooral de Gold Kiwi’s!), ik vind het fantastisch om een verse ananas te slachten en de stukjes op te eten als snack en elke ochtend hebben we een appeltje in onze havermout. Hoewel ik van vrijwel alle soorten fruit houd zijn er eigenlijk maar drie soorten fruit die ik met regelmaat eet: appels, bananen en sinaasappels (oké, die drink ik, want we hebben altijd perssinaasappels). En om die reden bedacht ik dat ik dit keer eens een taart ging bakken met een soort fruit dat ik weinig eet: peer. 

Best lekker hoor, een peer, maar ik begrijp nooit hoe mensen dat in het openbaar eten zonder er volledig onder te zitten. Het feit dat een peer zo lekker is komt doordat ‘ie zo sappig is. Dat is ook meteen de reden dat ik het dus weinig eet. Ik kan een peer niet meenemen als tussendoortje naar de uni, want dan druipt het perensap aan alle kanten langs mijn kin, via mijn nek richting m’n shirt en de kans bestaat dat ik ook nog knoei op het aantekeningenschrift van degene naast me. En dat is dan het scenario als ik geluk heb en het me überhaupt gelukt is om de peer heelhuids op de uni te krijgen, want na een fiets- en treinreis is de peer in 99% van de gevallen allang veranderd in een geplet prutje ellende in m’n tas. Je begrijpt uit mijn geklaag ongetwijfeld dat ik peer dus vooral erg onhandig vind en de enige context waarin ik het eet is die van een perenijsje.

En toen bedacht ik dat ik het wel eens kan verwerken in een taart. Ik had niet verwacht dat dat zo lekker zou zijn. De peer geeft deze taart een frisse smaak zonder dat het enorm overheersend wordt. Een succesnummer dus. Ik was niet de enige die het lekker vond. Ik had de taart gebakken omdat de hunk en ik ’s avonds vrienden te eten kregen en ik ‘m als toetje wilde opdienen. Aan het einde van de avond was de taart helemaal op. Oeps

Perentaart met vijgen

De ingrediënten:
300 gr amandelen
15 dadels
1 el kokosolie
225 gr ongezouten cashewnoten (1 u geweekt in water)
65 gr kokosolie
60 ml honing
2 biologische peren (1 geschild, 1 ongeschild)
3 vijgen

Hoe?
Maal de amandelen fijn in de keukenmachine tot een grof meel. Voeg daarna de dadels en kokosolie toe en mix tot een plakkerig deeg (dit kan eventjes duren, dus heb geduld).
Doe het deeg in een quiche- of taartvorm van ongeveer 22 cm en duw het met de bolle kant van een lepel tegen de vorm. Zorg dat je het deeg een beetje omhoog duwt tegen de randen van de vorm.
Zet het deeg in de koelkast.
Doe de in water geweekte cashewnoten, de honing en de geschilde peer in de keukenmachine en maal het tot het een romig geheel is. Snijd de ongeschilde peer en de vijgen in stukjes en voeg dit bij het cashewnotenmengsel.
Haal de taartvorm uit de koelkast en schep het cashewnotenmengsel in de taartvorm. Zet 4 uur in de koelkast om te laten opstijven.

Eetsmakelijk!
Perentaart met vijgenvulling

 

3 comments

  1. Aah, het recept waar ik zo benieuwd naar was! Dit is inderdaad niet iets dat ik zelf kan maken, jammer :(. Peer is awesome, de smaak dan. Ik herken me zó in je perenstruggles haha. Heb er laatst weer een paar gekocht en door mijn smoothies gegooid, maar dat was toch vooral veel geklooi en niet supersmaakvol. Ik ontdek het nog wel ooit, hoe ik peer wil eten, want het is zó lekker!

    1. Je moet ‘m echt proberen, hij is zo lekker! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge