Kikkererwtensnack

Toen ik op kamers ging, kookte ik bijna alleen maar gerechten die we thuis vaak aten. Ik probeerde mama’s lasagne zo goed mogelijk na te maken, in de hoop dat ik me iets meer thuis zou voelen in mijn studentenkamer. Ik verbond de smaak van eten aan de herinnering van thuis en dat voelde goed.

Inmiddels zijn we een eeuwigheid verder en woon ik alweer bijna zes jaar op mezelf (of nouja, inmiddels is er een hunk bij gekomen, maar je begrijpt het idee). Zes jaren waarin ik langzaam ging ontdekken wat ik zelf lekker vond en waarin ik me losmaakte van de kook- en eetgewoontes van mijn ouders. Natuurlijk vind ik de gerechten van mijn moeder nog steeds de lekkerste ter wereld (zo hoort dat gewoon) maar ik kook inmiddels hele andere dingen dan ik bij mijn ouders ooit gegeten heb. Wij aten thuis bijna nooit zoete groenten. Ik hield er ook niet zo van. Ik gruwelde van worteltjes en bietjes en was blij dat we het nooit aten. Toch ben ik de afgelopen jaren meer gaan proberen. Toegegeven, ik eet nog steeds nooit bietjes, maar worteltjes liggen bij ons inmiddels elke week in de koelkast. De hunk eet ze graag rauw, maar we koken er ook steeds vaker mee en ik vind het leuk om te ontdekken dat het eigenlijk best lekker is.

Tussendoortjes. Ook zoiets. Ik kan me herinneren dat wij vroeger als kind wel eens een “fruithapje” kregen van mijn moeder. Ik bedoel niet die vieze, veel te zoete babyprakjes uit de supermarkt, maar gewoon een vers fruithapje. Ze prakte wat banaan, appel en een biscuitje en dat kregen we als tussendoortje. Ik vond het om te smullen. Later maakte ik het zelf, ook toen ik op kamers zat (en toen mijn verstandskiezen getrokken werden enzo, huil). Toch veranderden mijn gewoontes op het gebied van tussendoortjes ook langzaam. Ik kreeg een fase waarin ik liga-koekjes naar binnen werkte (bij voorkeur in grote hoeveelheden tegelijk) en uiteraard had ik ook een fase waarin ik in mijn eentje een heel pakje chocolate chip cookies leeg at (die fase heb ik zo nu en dan nog steeds, aangezien die hunk niet van chocolate chip cookies houdt). Gelukkig zijn mijn tussendoortjes tegenwoordig iets gezonder. Meer in de trant van een lekkere smoothie, een gezond koekje of een suikervrij puntje taart. OF: kikkererwten! Want dat is onwijs lekker als tussendoortje. Ik weet zeker dat mijn moeder nog nooit kikkererwten als tussendoortje heeft gemaakt, maar ik weet ook dat als ik ooit zelf kinderen mag krijgen, zij van mij kikkererwten als tussendoortje krijgen. Zo lekker! 

Kikkererwtensnack

De ingrediënten:
1 blik kikkererwten van 400 gram
2 el kokosolie
1 tl paprikapoeder
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl gedroogde rozemarijn
1 tl cayennepeper

Hoe? 
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Laat de kikkererwten uitlekken. Smelt ondertussen de kokosolie in een steelpannetje tot het doorzichtig en vloeibaar is. 

3. Voeg alle ingrediënten samen en roer goed door. Laat dit 25 minuten in de oven bakken in een ovenschaal of op een bakplaat. Roer af en toe even door zodat de kikkererwten aan alle kanten goed bakken.

Lekker als bijgerecht of gewoon tussendoor.

Bron: Dit recept is gebaseerd op een recept uit het boek “Powerfood” van Rens Kroes.

Kikkererwtensnack

One comment

  1. Ah dat heb ik ook af en toe, echt super lekker idd! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge