Gezonde winterappelcake

Hoera! Het is december! Mijn allerfavorietste maand van de hele wereld. Ik kan me het hele jaar verheugen op december en ik vind het altijd intens jammer dat december maar één maandje duurt. Volgens mij ben ik de perfecte persoon om naar Lapland te verhuizen, want ik ben gek op kou, sneeuw, ijs, donkere dagen en veel kaarsjes. 

Alles wat december heeft, heeft juli voor mij niet. De zomer is ook best oké hoor, maar ik ben er altijd vrij gauw klaar mee. Sowieso raak ik vrij snel verveeld in de eeuwenlange zomervakantie (als student heb ik steeds drie maanden, huil). Mijn nederige excuses voor alle mensen die met 30 graden dapper doorwerken terwijl iedereen op het strand ligt te bakken, maar over het algemeen houd ik niet van op het strand bakken en ben ik eigenlijk de hele zomer onrustig omdat ik niet zo goed weet wat ik moet doen. Maar de voornaamste reden dat ik niet zo zomerachtig ben is dat ik niet zo goed tegen hitte kan. In Nederland zijn de zomers altijd zo plakkerig, benauwd warm. Alles plakt, iedereen stinkt naar zweet, ik puf en hijg bij alles wat ik doe, mijn huid doet gek met pukkeltjes en warmte-uitslag, geen enkel kledingstuk zit lekker (want: plak-plak), noem het maar op. Er zijn wel een aantal dingen die ik leuk vind aan de zomer, zoals lang buiten zitten en veel rosé drinken, kampvuurtjes, op blote voeten lopen en salades, maar als ik mag kiezen, kies ik toch voor de winter. Ik ben denk ik de enige persoon die het niet erg vindt als we een “slechte zomer” hebben. 

Ik heb gewoon iets met de winter. Waar sommige mensen een enorme winterdepressie moeten trotseren, leef ik helemaal op en word ik volgens de hunk steeds drukker en blijer. Ik kan er niks aan doen. Ik hou van kou. Misschien is dat ook typisch iets voor een astma-allergie-mens, want in de winter heb ik het minste last van mijn astma en allergieën. Mijn neus en luchtwegen openen zich als nooit tevoren en ik kan de hele winter lang onbeperkt frisse lucht opsnuiven. Dit jaar gaan de hunk en ik met Oud & Nieuw naar Finland samen met vrienden en ik kan niet beschrijven hoe ongelooflijk ik daarnaar uitkijk. Mijn eerste keer in Scandinavië, waaaah!

Weet je wat ook gewoon leuk is aan de winter? Pepernoten. En borstplaat. En van die gevulde chocolademuizen en kikkers. En banketstaaf en chocoladeletters en gevuld speculaas en OMNOMNOM. Ik moet al deze dingen niet te vaak hardop zeggen, want nu heb ik opeens heel veel zin in heel veel schalen pepernoot en een hele grote chocoladeletter met chocokrullen enzo. Gelukkig heb ik dat allemaal niet in huis en heb ik wel een winters appeltaartje. Gezond en toch lekker om van te snoepen, want dat hoort in december!
Winterappeltaart

De ingrediënten:
55 gram havermout 
2 el kokosolie
90 gr volkoren speltmeel (of gewoon speltmeel)
50 gr amandelmeel 
1 tl kaneelpoeder
1 tl speculaaskruiden
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder (of 2 tl “gewoon” bakpoeder) 
snufje zout
3 groene, ongeschilde Granny Smith appels
handje rozijnen
3 el honing 
2 eieren 

Hoe? 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm met bakpapier (of vet de bakvorm in met kokosolie). 
Laat 45 gram havermout weken in 175 ml heet water en doe hier de 2 el kokosolie bij. Laat dit een kwartier staan. 
Snijd ondertussen de appels in hele kleine stukjes. 
Doe alle droge ingrediënten (amandelmeel, speltmeel, kaneelpoeder, speculaaskruiden, wijnsteenzuurbakpoeder en zout) bij elkaar in één kom en meng dit goed. Voeg vervolgens de eieren en het havermoutmengsel toe. 
Voeg hierna de overige 10 gram droge havermout toe aan het mengsel en driekwart van de stukjes appel. 
Meng het geheel goed en schenk het in de bakvorm. Strooi tenslotte het restantje appelstukjes en een handje rozijnen over het mengsel in de bakvorm en laat dit 55 minuten gaarbakken in de oven. 

Smakelijk!

 

4 comments

  1. Ik vind die feestdagen die in het verschiet liggen wel erg fijn, maar met de winter in het algemeen heb ik niets. Ik haat sneeuw, de koude… Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde 😀 Dat receptje ziet er wel lekker uit! Ik hen het alvast opgeslagen voor wanneer ik eens een gaatje vrij heb 🙂

    1. Grappig he, hoe sommige mensen intens genieten van de winter en anderen het helemaal niks vinden 😉 Ik hoop dat je de appelcake lekker vindt als je ‘m gaat maken 🙂 !

  2. Oeh wat een heerlijk receptje! Ga ‘m even opslaan. En ben het met je eens hoor, de winter is ook te fijn!

  3. Ik begrijp precies wat je bedoelt: de decembermaand is zo gezellig en knus en toch ook beetje reflecteren op het afgelopen jaar… Dat vind ik altijd fijn aan de decembermaand 🙂 Je recept ziet er trouwens heerlijk uit, toch maar eens de keuken induiken hiervoor hihi 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge