Gezond citroentaartje

Afgelopen weekend vierden de hunk en ik Sinterklaas bij beide families en op zaterdag gingen we naar mijn ouders. Ik had afgesproken dat ik er wat eerder zou zijn, zodat ik bij mijn ouders thuis (grote keuken, halleluja!) iets lekkers kon bakken voor bij de koffie. Ik wist dat mijn moeder flink zou inslaan met pepernoten, borstplaat, chocolade en ander lekkers, dus ik wilde een fris en niet al te zwaar taartje bakken. 

Het citroentaartje dat ik maakte is gebaseerd op een recept van Amber Albarda uit het kookboek “Gezond Bakken” waar ik hier over schreef. Het grappige is dat dit kookboek helemaal hip lijkt te zijn in onze familie. Ik had mijn moeder getrokken als lootje en zij had dit kookboek op haar lijstje staan (en die kocht ik dus voor haar) en ondertussen kreeg mijn zus het boek ook als cadeautje. Er waren die avond dus drie exemplaren van Amber Albarda’s boek in huis, ha! 

Ik vond het weer eens iets anders dan alle brokken gevuld speculaas, home-made pepernoten en andere op-speculaas-gebaseerde-lekkernijen. Hoewel ik volgend jaar ongetwijfeld de verleiding niet kan weerstaan om zelf ook pepernoten te maken en die op mijn blog te zetten, vond ik het dit jaar wel leuk om een heel ander soort taartje te bakken met Sinterklaas. Iets gezonds, tussen alle pepernoten en chocoladeletters door (want die eet ik echt heel veel, OEPS!). Zo kwam ik op een citroentaartje. Lekker fris en makkelijk te maken. En…. gezond! Weer goedgekeurd door de hunk, dan weet ik altijd zeker dat het lekker is. 

Nog even een kanttekening bij dit recept: je hebt er (sorry!!!!) een keukenmachine voor nodig. Nu ik de trotse eigenaresse ben van het allerprachtigste apparaat van de hele wereld vergeet ik soms wel eens dat niet iedereen dit geluk heeft. Mocht je geen keukenmachine hebben, dan kan je de ingrediënten zoveel mogelijk fijnhakken en ik denk dat het recept dan in principe ook wel goed te maken moet zijn. Geen garanties dus, want ik heb het zelf alleen uitgeprobeerd met keukenmachine. 

*Dit recept is gebaseerd op een recept uit het kookboek “Gezond Bakken” van Amber Albarda, ISBN 9789000335206.
Citroentaartje

De ingrediënten: 
Voor de bodem:
125 gr zonnebloempitten
100 gr havermout
8 dadels
2,5 el kokosolie
snufje zout 

Voor de vulling: 
4 biologische eieren
2 biologische eidooiers
sap van 2 biologische citroenen
40 gr amandelmeel 
75 ml ahornsiroop
4 el kokosrasp

Hoe?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een springvorm met bakpapier. Maal de zonnebloempitten en het havermout in de keukenmachine tot fijn meel en voeg hierna de dadels, kokosolie en het zout toe en mix dit tot een plakkerig deeg. 
Verdeel het deeg over de springvorm. Zorg dat je de randen van de springvorm ook goed bedekt, zodat de vulling later goed in de bodem blijft zitten. Verdeel het deeg over de springvorm tot je een egale taartbodem hebt. Bak de bodem 10 minuten in de oven. 

Haal na 10 minuten de bodem uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Klop de eieren, de eidooiers, 2 eetlepels kokosrasp en het citroensap in een kom tot het goed schuimt. Voeg hierna het amandelmeel en de ahornsiroop toe en mix dit nog 2 minuutjes door. 
Giet het mengsel hierna in de springvorm en bak nog zo’n 20 minuten in de oven tot de vulling niet meer wiebelt. Bestrooi de bovenkant van de taart tenslotte nog met de overige 2 eetlepels kokosolie en … eetsmakelijk!

 

2 comments

  1. […] heb nooit echt geloofd in de mogelijkheid om gezond en lekker taart te kunnen eten. Toen ik deze citroentaart van de week voorbij zag komen begon ik daar wel even heel sterk aan te twijfelen. […]

  2. Oh, wat een fijn recept!
    Deze ga ik bewaren.
    Thanks for sharing 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge