Amandeltaart met aardbeien

Ik zit helaas genetisch zo in elkaar dat ik gek ben op eten. Echt. Ik kan uren uitkijken naar het avondeten en ik vind ontbijten fantastisch. Soms vraag ik me af hoe het kan dat ik nog geen driehonderd kilo weeg, maar als ik kijk naar de ingrediënten van mijn baksels kan ik dat vrij snel verklaren. Als je gezond bakt word je lijf alleen maar blij van wat je eet. Win-win!
Time Machine

Ik ben mijn leven lang al gek op eten, maar ben ook zolang ik me kan herinneren al bezig met wát ik eet. Wat zit er in mijn eten? Is dit goed voor mijn lijf? Wat doen deze ingrediënten voor mijn gezondheid? Ik vind gezondheid iets heel waardevols en wil goed voor mijn lijf zorgen. Dat betekent voor mij dat ik het liefst zo natuurlijk mogelijk eet en zo min mogelijk ongezonde toevoegingen in mijn voedsel wil hebben. Het betekent ook dat ik liever biologische groente koop waar minder bestrijdingsmiddelen op zitten. Ik begrijp dat bestrijdingsmiddelen soms heel nuttig kunnen zijn (sla die wordt opgevreten door vieze, natte, slijmerige slakken = niet cool), maar ik krijg die troep – die eigenlijk voor onze slijmerige mede-aardbewoner is bedoeld – ook in mijn lijf.

Dit nadenken over voedsel heeft er ook voor gezorgd dat ik een aantal jaar geleden besloot om vegetariër te worden. Ik stond (en sta nog steeds) NIET achter de vleesindustrie. Dieren worden op een manier geslacht die niet oké is. Ik zal je de details besparen, maar ik heb me er teveel in verdiept en besloot dat ik niet zeker kon zijn van de manier waarop er met dieren omgegaan wordt en daarom geen vlees meer wilde eten. Helaas mag ik vanwege een ijzeropnamestoornis geen vegetariër meer zijn, maar wij kiezen er thuis wel heel bewust voor om, áls we vlees eten, alles biologisch te kopen. Ik vind dat ongelooflijk belangrijk. We moeten goed voor elkaar zorgen, ook voor dieren.

Ik hoor je denken: wat heeft dit betoog te maken met een amandelcake met aardbeien? Veel! Want ook bij deze taart heb ik nagedacht over de ingrediënten. En ja, dat is echt lekker! Zelfs de hunk (= snoepjes-koekjes-patat-lover) vond de taart lekker en dat is voor mij altijd het bewijs dat het dus ook echt lekker is. Joepie!
Oja, voor ik aan het recept begin moet ik even mijn superawesomemegahyperfantastische keukenmachine bedanken voor nu al zeer goede en trouwe dienst. Dat ding is geweldig.

Amandeltaart met aardbeien

De ingrediënten:

200 gr amandelen
200 gr verse dadels
100 gr kokosrasp
300 gr verse aardbeien
4 scharreleieren
1 rijpe banaan
2 el kokosolie
2 el zonnebloemolie
2 tl bakpoeder
1 vanillestokje
1 tl kaneel
mespunt zout

Hoe?
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg bakpapier op de bodem van een springvorm. Vet de randen van de springvorm in met een heel klein beetje zonnebloemolie.

Maal de amandelen fijn in de keukenmachine of hak ze fijn met een vijzel (of handmatig hakken met een mes). Snijd de dadels in kleine stukjes en voeg deze bij de fijngemalen amandelen in de keukenmachine. Maal het tot het een mooi geheel is.
Doe het amandel-dadelmengsel in een beslagkom.
Prak de banaan en doe deze bij het amandel-dadelmengsel.
Haal de merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan het mengsel.
Roer dit goed door en voeg vervolgens alle andere ingrediënten behalve de aardbeien toe. Roer wederom goed door.
Was de aardbeien en haal de kroontjes weg.
Snijd 200 gram van de aardbeien in tweeën of vieren (afhankelijk van de grootte van de aardbei) en gooi deze aardbeien bij het mengsel.
Doe het mengsel in de springvorm en laat het 45 minuutjes in de oven staan.
Leg bij het opdienen de overige aardbeien als decoratie bij de taart.

Eetsmakelijk! 

4 comments

  1. Dat ziet er bijzonder smaakvol uit! Dat ga ik eens uitproberen! 🙂

    1. Jaaa moet je doen! Ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂

  2. Wat een ge-wel-di-ge quote, die ga ik opslaan!

  3. Sue Wierenga

    Je maakt me aan het lachen, gestoord mens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge