Zelf pittig goeie espresso maken

Het stond al jaren op mijn verlanglijstje: een espressopotje. Zo eentje waarmee je op het gasfornuis je espresso kan klaarmaken. Old-fashioned, dat wel, maar je koffie wordt er een stuk lekkerder van. Een bonenmalertje wilde ik ook, want dan kon ik van echte, verse koffiebonen koffie zetten. Op de één of andere manier kocht ik het zelf nooit, want ik vond de espressopotjes te duur en ik had geen verstand van bonenmalertjes. Afgelopen 26 oktober was het zover. De man van mijn dromen gaf mij voor mijn verjaardag een espressopotje en een bonenmalertje. Uiteraard het beste cadeau EVER (maar hoe kan het ook anders met zo’n man?!). 

Het is wel een beetje uitproberen en fröbelen voordat je een beetje door hebt hoe het werkt. De eerste espresso die ik met mijn espressopotje maakte was een beetje een flop, want de tranen sprongen ervan in mijn ogen. Iets te sterk, oeps. Nu, een paar maanden en veel wijsheid later gaat het stukken beter. Over een paar weken ga ik een baristacursus volgen en dan kom ik er ongetwijfeld achter dat ik het allemaal echt heeeeeeelemaal verkeerd doe met mijn espressopotje, maar dan schrijf ik wel weer een nieuwe blog met veel excuses en hoe het dan eigenlijk wél moet. Voor nu – onwetend als ik ben – ga ik jullie gewoon vertellen hoe ik een lekkere espresso zet met mijn espressopotje! 

Wat heb je nodig?
Een espressopotje voor op het gasfornuis, een bonenmalertje en koffiebonen. Als je geen bonenmalertje hebt kan je er ook voor kiezen om “gewone” filterkoffie te kopen. Wel minder lekker, maar prima.

Het allerbeste espressopotje van de hele wereld.
Het allerbeste espressopotje van de hele wereld.

Stap 1 – bonen malen
Schep twee eetlepels koffiebonen in je bonenmalertje en maal de bonen tot ze helemaal fijn zijn. Ik laat ze zelf iets langer malen, al lijkt de koffie al helemaal fijn, omdat mijn espressopotje niet houdt van dikke koffie. Twee eetlepels is misschien iets teveel, maar alle gemalen koffie die ik overhoudt doe ik in een potje en bewaar ik voor de volgende keer. Het leven kan zo eenvoudig zijn.
Bonenmaler

Stap 2: espressopotje vullen
Hier gaat het vaak mis, want hoeveel koffie doe je nou in zo’n potje en wat is de juiste water-koffie verhouding? Toen ik mijn espressopotje kreeg heb ik de verpakking aan alle kanten afgezocht in de hoop dat er tips op zouden staan, maar de verpakking straalde aan alle kanten uit dat ik het zelf maar moest uitzoeken. Dat heb ik dus ook maar gewoon gedaan. Na een paar keer uitproberen kom je er achter wat je lekker vindt. De hunk en ik houden van vrij sterke koffie, dus als je iets mildere koffie wil moet je misschien een halve theelepel minder koffie in je espressopotje doen dan wat ik nu aanraad: 

Draai je espressopotje open. In het onderste gedeelte zit een klein vergietje (ik weet het woord niet, maar het lijkt een beetje op een vergietje) en daar doe je drie volle theelepels koffie in. Als je het vergietje uit het espressopotje haalt komt het gedeelte tevoorschijn waar je water in kunt doen. Deze vul ik voor de helft met kraanwater. Leg het vergietje weer op de onderste helft van het espressopotje en draai de bovenkant van het potje er op.

Het "vergietje"
Het “vergietje”.

 

Vullen met 3 volle theelepels gemalen koffiebonen.
Vullen met 3 volle theelepels gemalen koffiebonen en even aanstampen.
Water in het onderste deel en vergietje er bovenop!
Water in het onderste deel en vergietje er bovenop!

Stap 3 – het echte koffiezetten
Zet je espressopotje op middelhoog vuur en heel simpel: wacht gewoon tot er koffie verschijnt in je potje. Je kunt het dekseltje van het potje gewoon even omhoog doen om te kijken of je koffie al klaar is.
Espressopotje op het vuur

 

Als de koffie klaar is vult het espressopotje zich met de vloeibare koffie!
Als de koffie klaar is vult het espressopotje zich met de vloeibare koffie!

De hunk is altijd de ultieme test om te checken of de espresso goed is. Bij deze verhoudingen is hij altijd uitermate tevreden. Overigens komen mijn espressopotje en bonenmaler bij de Cook@Home vandaan. 

Hoe maak jij je koffie? 

One comment

  1. Ik kende deze potjes wel, maar had geen idee dat dat zo werkte! Er gaat een wereld voor me open. Ik heb bij mijn verhuizing een Nespresso gekocht, maar ik weet nog niet zeker of ik die koffie nu zo lekker vind (toch te sterk misschien?). Ik heb ook zo’n ‘campingfilter’. Je weet wel, van plastic, waar je dan gewoon kokend water over je filterkoffie giet. Stiekem vind ik dat toch ook wel heel lekker!
    Michelle onlangs geplaatst…Unboxing en eerste indruk: Acer Aspire Switch 10My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge